سولانا چیست و چگونه کار می کند؟

اخیراً واژه سولانا به گوشتان خورده است؟ در ادامه به شکلی دقیق با سولانا و نحوه عملکرد آن آشنا می­شوید.

به طور کلی رمزارزها سرآغاز عصر کاملا نوینی برای امور مالی و فناوری محسوب می­شوند. پلتفرم های رمزنگاری شده با معرفی تراکنش‌های همتا به همتا، واسطه‌ها و دلالان را از خدمات مالی متعارف حذف می‌کند. با این حال، ارزهای رمزپایه محبوب مانند بیت­کوین و اتریوم از نظر مقیاس­پذیری محدودیت های برجسته ای دارند (منظور از مقیاس پذیری یا  Scalability در بلاکچین توانایی پاسخگویی یک شبکه به میزان تقاضا است.  مقیاس پذیری با پارامترهایی چون تعداد تراکنش در ثانیه  یا TPS، حجم مورد نیاز برای ذخیره شبکه بلاکچین و سرعت انتقال در اطلاعات شبکه قابل ارزیابی است). به این دلیل که مقیاس­بندی زمان لازم برای دستیابی به اجماع در ترتیب خاصی از معاملات غیرممکن است.

درباره مقیاس پذیری بیشتر بخوانید.

به همین دلیل، جایگزین هایی مانند سولانا با نام اختصاری sol به عنوان راه حل های امیدوارکننده چنین مشکلاتی پدیدار شده اند. اکنون، ممکن است در خصوص اینکه چطور این ارز دیجیتال جدید (سولانا) مشکلاتی را می تواند حل کند که پیشگامان رمزارز (مثل بیت کوین و اتریوم) نتوانستند، متعجب شوید. بیاید تا با هم نگاهی عمیق و دقیق به بلاک چین سولانا داشته باشیم و اطلاعات بیشتری در مورد عملکرد آن پیدا کنیم. مضافاً، این بحث به شما کمک می‌کند تا امکانات و ویژگی­های جدید و منحصربه‌فرد معرفی شده توسط توکن رمزنگاری سولانا را کشف کنید.

اساس و منطق سولانا

حال این سوال مطرح می شود در حال حاضر رمزارزهای متعدد و متفاوتی در بازار وجود  دارد، چه نیازی به معرفی ارز دیجیتال دیگری مانند سولانا است؟ پاسخ به این سوال می تواند به ما کمک کند تا دلایل توسعه پلتفرم بلاک چین سولانا به عنوان رقیب اتریوم و بیت کوین را دریابیم. در مورد ارزهای دیجیتال، به ندرت ترتیب تراکنش‌ها با ترتیب بلاک‌ها در بلاک چین منطبق می‌شود. زمانی که کاربران تراکنشی را روی پلتفرم رمزنگاری شده شروع می کنند، مستقیماً به یک استخر تایید نشده (mempool) می رود. متعاقبا، تراکنش‌های تایید (confirm) و نهایی شده (verify) به بلاک چین اضافه می‌شوند و در نتیجه منجر به ایجاد  چندین شاخه در بلاکها و بار مضاعف می‌شوند. سولانا از طریق انطباق خودکار فرآیند سفارش تراکنش با شبکه بلاک چین به حل این مسائل کمک می کند.

سولانا چگونه کار می کند؟

درک تعریف سولانا

و اما شبکه جدید سولانا که همه در فضای رمزارز از آن صحبت می کنند چیست؟ سولانا اساساً تنها یک شبکه بلاک چینی دیگر است که برای توسعه ارزهای دیجیتالی همچون بیت کوین و اتریوم طراحی شده است. این رمزارز، جایگزین بهتری برای اتریوم است، به ویژه به علت سرعت بالاتر تراکنش ها. در واقع، پلتفرم جدید بلاک چین می تواند تقریباً 50000 تراکنش در ثانیه را به راحتی انجام دهد. سولانا می تواند به راحتی چندین ویژگی را در شبکه موجود، از جمله توسعه برنامه یا استخراج توکن سولانا، در عرض چند ثانیه ترکیب و یکپارچه کند. بنابراین، به حق می توان لقب رقیب اتریوم را به این ارز دیجیتال اعطا کرد.

بلاک چین سولانا تضمینی برای سرعت، امنیت و مقاومت در برابر سانسور ارائه می دهد (منظور از مقاومت در برابر سانسور این است که کسی نتواند مانع انجام تراکنش مالی شما شود). بر اساس زبان برنامه نویسی راست (RUST)، سولانا پایگاه قدرتمندی برای محافظت از تمام تراکنش ها ارائه می کند. علاوه بر این، استفاده از اثبات تاریخچه در این شبکه، آن را به شبکه ای بسیار مقیاس پذیر و کارآمد مبدل کرده است.

درباره اثبات تاریخچه بیشتر بخوانید.

تاریخچه سولانا

بررسی پیشینه و تاریخچه سولانا نقش مهمی در درک چرایی موقعیت بهتر آن نسبت به سایر ارزهای دیجیتال دارد. آنتونی یاکوونکو (Antony Yakovenko) با تجربه خود به عنوان مهندس نرم افزار و کار در الگوریتم های فشرده سازی این شبکه را در سال 2017 تأسیس کرد. آنتونی به همراه اریک ویلیامز و گرگ فیتزجرالد بر روی ایجاد یک فرآیند جدید از تراکنش‌های رمزنگاری برای رفع مشکلات معمول در بیت کوین و اتریوم کار کرد.

هدف بنیانگذاران این پلتفرم بلاک چین جدید، توسعه یک پروتکل رمزنگاری قابل اعتماد و توزیع شده با تسهیل مقیاس پذیری بهتر بود. در حال حاضر، این تیم متشکل از متخصصان مجرب برترین شرکتها و کمپانی های دنیا مانند اپل، گوگل، اینتل، دراپ باکس، مایکروسافت، توییتر، کوالکام و … است. علاوه بر این، تحت تأثیر بلاک چین سولانا، سرمایه‌گذاران بسیاری ازجمله Multicoin Capital، Abstract Ventures، Foundation Capital، CMCC Global جذب این پروژه شده اند.

سولانا چیست؟

کار شبکه سولانا

تاریخچه سولانا نشان می‌دهد که چگونه به عنوان جایگزین سریع‌تری برای رمزارزهای معمولی طراحی شده است. “سولانا برای چه مواردی استفاده می شود؟” اگر می خواهید پاسخ این سوال را با دقت بیابید باید به عملکرد آن فکر کنید. زمانی که نحوه عملکرد سولانا برای شما کاملا روشن شد، به راحتی می توانید کاربردهای آن را درک کنید. از یک دیدگاه جامع­تر، شبکه سولانا فقط یک پروتکل بلاک چین عمومی است که برای مقیاس پذیری بهتر بهینه شده است.

جدای از توسعه ارزهای دیجیتال، بلاک چین سولانا به توسعه دهندگان این امکان را می دهد که dApp های مقیاس پذیر را از طریق شبکه ایجاد کنند. بدین ترتیب برنامه های غیرمتمرکز می توانند به راحتی عملکرد خود را با وجود برخی از مشکلات بزرگ حفظ کنند و راه خود را بیابند. علاوه بر این، بلاک چین سولانا یک سیستم اجماع اثبات تاریخ را فراهم می آورد که به شکل خودکار تراکنش های سفارش داده شده را تقویت می­کند. بلاک­چین سولانا هم  یک ساعت داخلی برای پلتفرم محسوب می شود و هم از طریق مکانیسم اجماع اثبات سهام امنیت شبکه را فراهم می کند.

در حال حاضر، بر اساس ارزیابی کوین مارکت کپ (coinmarketcap) از سولانا، ارزش بازار آن در حال حاضر حدود 30.79 میلیارد دلار است. ضمن اینکه، رشد حجم معاملات 24 ساعته 20.88٪ برای این توکن به ثبت رسیده است. در حال حاضر، این پلتفرم با 200 گره منحصر به فرد فیزیکی، بالاترین عملکرد پلتفرم بلاک چین بدون مجوز را در سراسر جهان دارا است (منظور از گره یا  node هر سیستم کامپیوتری است که به شبکه بلاکچین متصل شود). اثبات تاریخچه به ایجاد سوابق تاریخی برای اثبات وقوع یک رویداد در یک مقطع زمانی خاص کمک می کند. این الگوریتم در واقع یک تابع تاخیر قابل تایید فرکانس بالا است که برای ارزیابی مستلزم تعداد مشخصی مراحل متوالی است.

تراکنش‌ها یا رویدادهایی که تحت ارزیابی قرار می‌گیرند، یک هش و یک شمارنده منحصر به فرد دریافت می‌کنند که می‌توانید به صورت عمومی و مؤثر تأیید کنید. شمارنده به یافتن زمان وقوع هر تراکنش یا رویداد کمک می کند. این  موضوع دقیقاً مانند یک مهر زمان رمزنگاری شده عمل می­کند و هر گره مجهز به یک ساعت رمزنگاری برای ردیابی زمان و ترتیب رویدادها در شبکه است.  بر این اساس، سولانا می تواند کارایی بهتری را تضمین کند.

امکانات سولانا

«سولانا به چه منظور استفاده می‌شود؟» توجه به ویژگی­های پلتفرم سولانا، مهم‌ترین عنصری است که می­تواند پاسخ درستی برای این سوال فراهم کند. شبکه سولانا، به عنوان یک بلاک چین بسیار نوآور، هشت امکانات منحصر به فرد ارزشمند ذیل را فراهم می­آورد.

1. اثبات تاریخچه

اثبات تاریخچه به نوعی یک ساعت اجماع برای بلاک­چین سولانا محسوب می شود و بدین ترتیب به اجماع شبکه در زمان و ترتیب تراکنش ها کمک می کند. این شبکه یک ساعت امن رمزنگاری شده را در سراسر شبکه ایجاد می کند. با کمک اثبات تاریخچه می توانید یک خروجی منحصر به فرد مناسب برای تأیید عمومی دریافت کنید. در نتیجه، گره ها نیازی به هماهنگی با کل شبکه ندارند. از آنجایی که گره ها با ساعت اجماع هماهنگ می شوند، اضافه بار تراکنش به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. به طور خلاصه، این پروتکل با یکپارچه سازی مهر زمان در هر تأیید تراکنش ، کارایی بلاک چین را افزایش داده و این برچسب زمانی ، کمک می کند گره ها ترتیب رویدادها را مشخص کنند.

2. برج BFT (BFT Tower)

برج BFT یک الگوریتم عملی تحمل خطا یا PBFT است که برای شبکه های اثبات تاریخچه طراحی شده است. این ویژگی  با توجه به کاربردهای عملی آن، عنصر حیاتی برای درک چرایی استفاده از سولانا است. برج BFT از مزایای ساعت همگام­سازی در اثبات تاریخچه استفاده می کند. بنابراین، می‌تواند بدون ایجاد تأخیر عمده در تراکنش یا هزینه‌های مضاعف پیام­رسانی، به اجماع دست یابد. این سیستم به  اعتبارسنجان (validators) اجازه می دهد تا وضعیت دفتر کل را ارزیابی کرده و رای دهند که این امر باعث می شود پاسخگویی شبکه بهبود یابد. این مکانیزم  با ثبت آرای قبلی از آنها برای تسریع اعتبارسنجی استفاده می کنند و به اعتبارسنجان اجازه می دهد به جای راه اندازی کل زنجیره معاملات ، به راحتی به آرای قبلی خود رجوع کنند.

3. توربین (Turbin)

نکته اساسی بعدی در شبکه سولانا به توربین، پروتکل تقسیم بلوک در شبکه اشاره دارد. پروتکل توربین انتقال داده به گره های زنجیره بلوکی را ساده تر می کند. پروتکل توربین با شکستن داده ها به بسته های کوچکتر، انتقال کارآمد دادهها را میسر می کند. در نتیجه، بلاک چین سولانا به راحتی می تواند معضلات مربوط به پهنای باند و همچنین افزایش ظرفیت کلی برای تسویه سریع تر تراکنش ها را حل کند و به عبارت دیگر منجر به تسریع انجام تراکنش ها شود.

4. گلف استریم یا جریان خلیج (Gulf Stream)

یکی دیگر از ویژگی های کاربردی در طراحی پلتفرم بلاک چین سولانا به جریان خلیج (Gulf Stream) اشاره دارد. این مفهوم عملاً برای پرداختن به نقش مهم انتقال کش تراکنش به سمت لبه شبکه مناسب است (منظور از لبه شبکه یا network edge نزدیک‌ترین نقطه به کاربر یا انتهایی ترین سیستم متصل به شبکه است، یعنی نقطه پایانی اینترنت و شبکه محلی). در نتیجه، تأیید کننده­ها می توانند اجرای زودتر از موعد تراکنش ها و نیزکاهش زمان تایید را تضمین کنند. جریان خلیج همچنین تغییر سریع‌تر رهبر و کاهش فشار حافظه بر روی تأییدکننده­های (validators) استخرهای تراکنش تایید نشده مختلف را تسهیل می‌کند. اگر دقت کنید، پروتکل  جریان خلیج وظیفه تضمین 50000 تراکنش در ثانیه را بر عهده دارد. به طور خلاصه سولانا از طریق گلف استریم با تسهیل فرایند تایید بلوک، می‌تواند تا سرحد 50 هزار تراکنش را در هر ثانیه تایید کند.

5. سی­لول یا سطح دریا (Sea Level)

سی­لول یا سطح دریا ویژگی برجسته و کامل دیگری از ویژگی های نوآورانه شبکه رمزنگاری سولانا است. این ویژگی عملاً یک موتور پردازش تراکنش های موازی است که برای مقیاس بندی افقی( موازی) در SSD ها و GPU های مختلف استفاده می شود. این ویژگی باعث می شود که در شبکه هزاران قرارداد هوشمند به موازات یک دیگر فعالیت ‌کنند و بدین ترتیب تراکنش‌ها نیز به موازات آنها و در لحظه پردازش می‌شوند .شبکه سولانا می‌تواند از زمان راه­اندازی بهتر توام با کارایی و نیز امکان انجام تراکنش‌های همزمان در بلاک چین‌های مشابه بهره ببرد. از طریق این امکانات، و همین مسئله بازدهی سولانا را افزایش می‌دهد.

6. پایپ لاین یا خط لوله (Pipeline)

پایپ لاین در شبکه سولانا واحد پردازش تراکنش است که برای بهینه سازی تأیید اعتبار کار می کند. این فرآیند شامل تخصیص جریانی از داده های ورودی به اجزای سخت افزاری مختلف است که اصطلاحا خط لوله یا پایپ لاین نامیده می شود. در نتیجه، این مکانیسم می‌تواند تأیید اعتبار و نسخه­برداری سریع‌تر اطلاعات تراکنش در گره‌های مختلف شبکه را فراهم کند. به عبارت دیگر، یک دسته بلوک که حاوی اطلاعات تراکنش هستند به سرعت تایید شده و در تمام گره‌های شبکه کپی و نسخه برداری می شوند می‌شوند.

7. کلاودبرک یا شکست ابر (Cloud Break)

شکست ابر یا کلاودبرک پایگاه داده حساب های کاربری مقیاس افقی بلاک چین سولانا است ( منظور از مقیاس بندی افقی  اضافه کردن گره های بیشتر (یعنی دستگاه ها) به چارچوب سیستم موجود است، در مقیاس پذیری افقی تغییر چارچوب اصلی خود پلتفرم مدنظر است که به منظور ایجاد گروهی از سرورها برای دستیابی به تعداد بیشتری درخواست تراکنش ورودی ایجاد می شود). این ویژگی به دستیابی سطوح مطلوب مقیاس پذیری در شبکه سولانا کمک می کند. اساساً در یک ساختار داده، شکست ابر یک انتخاب ایده آل برای عملیات خواندن و نوشتن همزمان در سراسر شبکه است. به بیان دیگر، سولانا از طریق این امکان با سازماندهی یک پایگاه داده که به طور هم‌زمان داده‌های ورودی را خوانده و ثبت می‌کند، بدین ترتیب سرعت شبکه خود را افزایش می‌دهد. کلاودبرک با فراهم کردن ساختار اطلاعاتی، تراکنش‌ها را از طریق یک نرم‌افزار پردازش می‌کند. قدرت پردازش این نرم‌افزار از طریق سخت‌افزارهایی تأمین می­شود که مسئول فهرست بندی داده‌ها هستند.

8. آرشیوها یا بایگانی­ ها (Archivers)

بایگانی‌­ها نیز به عنوان یک ویژگی نوآورانه سولانا می­توانند پاسخ‌های دیگری برای این سوال باشند که “سولانا به چه منظور استفاده می‌شود؟”. شما می توانید از بایگانی برای ذخیره‌سازی دفتر کل توزیع‌شده استفاده کنید، جایی که می‌توانید داده‌ها را از تأییدکننده­ها یا اعتبارسنج­ها (validators) به شبکه‌ای از گره‌ها سرازیر کنید (تخلیه کنید). گره‌ها یا بایگانی‌ها کم حجم هستند و برای اطمینان از یکپارچگی داده‌ها مورد بازرسی قرار می‌گیرند. به طور خلاصه، بایگانی­ها نقش حیاتی در زمینه ذخیره­سازی اطلاعات برعهده دارند. بایگانی ها مکانیسم های ذخیره سازی سخت افزار محور هستند که دسترسی سریعتر به اطلاعات مهم شبکه را فراهم می کنند. علاوه بر این، اعتبارسنج ها می توانند تاریخ معاملات شبکه را مستقیماً از بایگانی­ها استخراج کنند.

آخرین و مهم ترین ویژگی برجسته، خود توکن سولانا به عنوان ارز بومی (منظور ارزی است که مرجع دریافت و پرداخت توسط خودپردازها یا پردازش­گرها باشد) در اکوسیستم است. این توکن می تواند به عنوان وسیله پرداخت برای راه اندازی و اجرای تراکنش های درون زنجیره ای یا تایید اعتبار تراکنش ها عمل کند. علاوه بر این، توکن سولانا نقش مهمی در تسهیل پرداخت‌های خرد دارد که لامپورت نامیده می شود (هر لامپورت معادل 0.000000001  سولانا است).

یادداشت آخر

به عنوان یادداشت آخر، شما اکنون متوجه شدید که سولانا چگونه جایگزین امیدوارکننده‌ای برای ارزهای رمزپایه معمولی مانند اتریوم و بیت‌کوین است. سولانا ترکیب منحصر به فرد اثبات تاریخچه و اثبات سهام اجماع را برای کاهش زمان مورد نیاز برای پردازش و تأیید اعتبار تراکنش فراهم می آورد. از سوی دیگر، شبکه سولانا از مولفه های خلاقانه ای برخوردار است که برای پیشبرد چشم انداز و اهداف آن طراحی شده اند. جذب سرمایه بازار حاضر از بلاک چین سولانا، در کنار شرکای مرتبط با آن، چشم اندازهای مطلوبی را برای آینده آن ارائه می دهد. همین حالا با جزئیات در مورد ارزهای دیجیتال و موارد استفاده عملی از شبکه بلاک چین سولانا بیاموزید.

کتاب خودآموز سرمایه گذاری در بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال
کتاب معرفی 100 تکنولوژی تحول زا آینده