تعیین امواج با کمک نسبت های فیبوناچی
پس از تجزیه و تحلیل حرکات قیمت، فقط به وسیله نسبت های فیبوناچی میتوانید حرکات مورد نظر را به صورت دقیق و صحیح شماره گذاری نمایید؛ ضمن اینکه به واسطه این نسبتها می توانید میزان حرکات بعدی امواج را پیش بینی نمایید.
تمام امواج الیوت دارای نسبت های مشخصی می باشند که در صورت تخطی از هر یک، شماره گذاری ها فاقد اعتبار می گردند؛ در واقع امواج به واسطه این نسبت های مشخص، معنا و مفهوم واقعی خود را پیدا می نمایند.
با توجه به اینکه نسبت های فیبوناچی در رابطه یک موج با موج دیگر ظاهر می گردند بنابراین امواج الیوت با نسبت های ۲/۶۱۸، ۱/۶۱۸، ۱، ۰/۶۱۸، ۱۳۸۲، ۲۳۶/• با یکدیگر مرتبط می گردند. این مطلب به شما کمک می کند تا نقاط آغازین یک موج و پایان موج دیگر را پیش بینی نمایید. برای مثال اگر موج ۱ یا A هر درجه یا تایم فریمی کامل شد، شما می توانید با توجه به ترازهای ۰/۳۸۲، ۰/۵۰ و ۰/۶۱۸ مربوط به فیبوناچی بازگشتی داخلی (Ret)، انتهای موج ۲ یا B را تشخیص دهید. در اکثر مواقع، موج سوم قدرتمندترین موج یک الگوی پیشرو محسوب می شود که شما می توانید آن را با توجه به ۱/۶۱۸ برابر بودن موج اول شناسایی کنید. در ادامه موج چهارم به عنوان یک موج اصلاحی تشکیل می گردد که میزان تصحیح یا بازگشت آن کمتر از موج دوم و معمولا در ترازهای ۱/۲۳۶ یا ۰۳۸۲ می باشد.
اگر موج سوم، بزرگ ترین موج الگوی مورد نظر باشد، آنگاه رابطه موج سوم و پنجم در تراز ۰/۶۱۸ برقرار خواهد شد ضمن اینکه در اکثر مواقع طول موج پنجم با طول موج اول برابر خواهد بود. چنین روابطی در امواج اصلاحی A و C نیز برقرار است به این صورت که معمولا موج C با موج A برابر بوده یا ۱/۶۱۸ برابر آن می باشد. بر این اساس به کارگیری نسبت های فیبوناچی در شمارش دقیق و صحیح امواج بسیار موثر می باشد که ما در ادامه به برخی از آنها اشاره می نماییم.
الف) امواج پیشرو
1) موج اول: موج اول نخستین حرکت پیش رونده است که تمایل دارد در یکی از تراز های ۳۸/۲ یا ۶۱/۸ درصد فیبوناچی مربوط به ترازهای بازگشتی داخلی حرکت قبلی متوقف شود.
۲) موج دوم: موج دوم حداقل ۳۸/۲ درصد اما بیشتر ۶۱/۸ یا حتی ۷۸/۶ درصد موج اول را بازگشت می نماید. موج دوم اغلب در ریزموج چهارم و یا بیشتر مواقع در ریزموج دوم موج نخست کامل می شود. بازگشت بیش از تراز ۷۸/۶ درصدی بسیار مشکوک است هر چند که با توجه به فراتر نرفتن از ابتدای موج اول، هنوز قوانین نقض نشده است اما بایستی مراقب بود.
۳) موج سوم: موج سوم حداقل با موج اول برابر است به استثناء الگوی مثلث. اگر موج سوم، بزرگ ترین موج الگوی مورد نظر باشد، آنگاه تمایل دارد که ۱۶۱ درصد موج اول یا حتی ۲۶۱ درصد آن باشد.
۴) موج چهارم: موج چهارم حداقل ۲۳ درصد موج سوم را بازگشت می کند اما اغلب تا ۳۸/۲ درصد و در برخی موارد نادر تا تراز ۵۰ درصدی نیز بازگشت می کند. فقط بایستی دقت کنید که این بازگشت به محدوده موج اول نرسد. معمولا موج چهارم به محدوده ریزموج چهارم از موج سوم می رسد. در بازارهای بسیار قدرتمند ممکن است موج چهارم فقط تا ۱۴ درصد موج سوم را بازگشت نماید.
۵) موج پنجم: موج پنجم معمولا با موج اول برابر بوده یا اینکه ۶۱/۸ درصد آن می باشد. موج پنجم همچنین همین روابط را با موج سوم دارد یا گاهی به تراز ۶۱/۸ درصدی مجموع طول موج ۱ و ۳ می رسد. اگر موج پنجم یک موج گسترده باشد معمولا ۱۶۱/۸ درصد موج سوم یا ۱۶۱/۸ درصد مجموع طول موج ۱ و ۳ می باشد.
ب) امواج اصلاحی
۱) موج A: موج A پس از یک مثلث تشکیل شده در موج پنجم تا موج دوم مثلث موج پنج قبلی بازگشت می نماید. وقتی که موج A بخشی از یک مثلث باشد، اغلب موج B یا ۴، تا تراز ۳۸/۲ درصد کل موج پنج قبلی (نه فقط ریز موج ۵ از موج ۵) به درون قلمرو موج چهارم قبلی بازگشت می نماید. در زیگزاگ آن تا تراز ۶۱/۸ درصدی موج پنجم بازگشت مینماید.
۲) موج B: در الگوی زیگزاگ، موج B اغلب تا تراز ۳۸/۲ یا ۶۱/۸ درصد موج ۸ بازگشت می نماید. در الگوی مسطح این موج تقریبا با موج A برابر می باشد. این موج در الگوی مسطح پهن معمولا به تراز ۱۳۸/۲ درصدی موج A نیز می رسد.
۳)موج C: طول موج C حداقل ۶۱/۸ درصد طول موج A می باشد. البته این اندازه می تواند کوچکتر هم باشد که در چنین مواردی معمولا یک موج ناقص تشکیل می گردد و بازار در جهت مقابل شتاب می گیرد. معمولا طول موج C با طول موج A یکسان می باشد یا اینکه تا تراز ۱۶۱/۸ درصد طول موج A ادامه پیدا می کند. موج C در الگوی مسطح پهن اغلب تا تراز حداقل ۱۶۱/۸ درصد طول موج A ادامه پیدا می کند اما همین موج در مثلث همگرا اغلب به تراز ۶۱/۸ درصد موج A می رسد.
۴) موج D: موج D در الگوی مثلث همگرا اغلب تا تراز ۶۱/۸ درصدی موج B ادامه پیدا می کند.
۵) موج E: موج E در الگوی مثلث همگرا اغلب تا تراز ۶۱/۸ درصدی موج C ادامه پیدا می کند. آن نمی تواند بلندتر از موج C باشد.
۶) موج X: موج E حداقل ۳۸/۲ درصد اصلاح A-B-C قبلی را بازگشت می نماید؛ البته بازگشت ۶۱/۸ درصدی نیز متداول می باشد.
نحوه معامله
همان گونه که متوجه شدید، اگر قادر باشید به سرعت امواج و الگوهای بالقوه اليوتي را تشخیص دهید، بررسی نمودارهای مختلف برای شما بسیار آسان خواهد بود. در این صورت با شناسایی یک حرکت اصلاحی یا پیشرو می توانید در قسمتهای مختلف آن معامله انجام دهید و این یکی از مهم ترین مزایای تئوری الیوت است. به تصویر زیر و نحوه معامله کردن با امواج دقت کنید.
منبع: کتاب مرجع کامل تحلیل تکنیکال در بازارهای سرمایه نوشته دکتر علی محمدی