کتاب معرفی 100 تکنولوژی تحول زا آینده
برگرفته از تحقیقات علمی کالج امپریال لندن
بنده حجت حاتمی هستم مؤسس و مدیر عامل شرکت فن آوران اطلاعات و ارتباطات پیشرو آساک که فعالیت رسمی خودش رو از اسفند ماه 1390 شروع کرد. از همون ابتدا هم شیفته فناوریهای نو بودم و بر حسب همین علاقه نیز زمان زیادی برای جستجو و وبگردی میذاشتم و همچنان هم این رویه بخشی از روتین زندگیم محسوب میشه، گاهی این وبگردیهای هدفمند میتونه مسیر کاری و حتی زندگی شما رو تغییر بده؛ بدین معنی که اگر فردی باشید که به دنبال تغییر خود و پیرامون خود در جهت بهبود هستید احتمالا با پیدا کردن یک کلمه کلیدی و جستجو حول اون متوجه قدرت شگفت انگیز این کلمات کلیدی شدهاید.
هیچ موقع خواسته ام این نبود که به عنوان یک کاربر در فضای دیجیتال فقط یک مصرف کننده صرف باشم، بلکه بدنبال خلق اثر و ایجاد یک تغییر حتی بسیار کوچک بودم و هستم، از این رو زمانی که با یک کلمه کلیدی مثل «سئو» آشنا میشدم و متوجه میشدم که میتونه در کسب درآمد و همچنین رشد مهارتهای فردی بهم کمک کنه اون رو دنبال میکردم و با یادگیری خودم رو به نقطه مطلوب در اون حوزه میرسوندم؛ البته نباید از عشق و علاقه نسبت به حوزهای که دنبال میکنید هم غافل بشید چون به عنوان نیروی محرم عمل میکنه.
همین روحیه و عادت باعث شد به جدول تکنولوژیهای تحول زا (Table of disruptive technologies) در سایت کالج امپریال لندن برسم، جدولی که چشماندازی از آینده فناوریهای نوآورانه و در عین حال انقلابی داشت. جدولی پر از کلمات کلیدی که هر کدوم به تنهایی میتونه باعث تحولات شگرف در یک فرد یا حتی یک سازمان بشه. جدولی که نمیشه براحتی از اون گذشت. جدولی که در اوایل سال 2018 میلادی منتشر شد و معرف 100 تکنولوژی تحولزا و انقلابی است که هر یک میتواند باعث تغییراتی اساسی در زندگی بشر شوند.
جدولی که در نگاه اول خیلی شبیه جدول مندلیف است اما شاید اهمیت اون چیزی کمتر از جدول مندلیف نباشه، کسانی که خوره تکنولوژی هستند با دیدن این جدول احتمالا به این ادعای من اذعان خواهند کرد. در این جدول سعی شده این 100 تکنولوژی تحولزا از دو بعد زمان و پتانسل بالقوه تحولزایی اقتصادی مرتب شوند و به نظرم این مرتبسازی تا حد قابل قبولی است. هر چند میتوان ایراداتی از این نظر وارد کرد، در اینجا سعی کردم به تفسیر و تشریح این جدول بپردازم و شما را با این تکنولوژیهای انقلابی بیشتر آشنا کنم.
حجت حاتمی
زمستان 1401
بیایید به فناوریهای نوظهوری که میتوانند دنیای ما را در ۲۰ سال آینده و کمی بیشتر از آن متحول کنند، نگاهی بیاندازیم. از پوشکهای هوشمند گرفته تا ساختمانهایی که جاذب آلودگیاند، از دستیاران هوش مصنوعی تا چاپ سهبعدی دارو و غذا؛ اما این کتاب واقعا چیه؟
جدول فناوریهای تحول زا طوری طراحی شده است که مردم را به فکر وادار کند. این جدول شامل 100 فناوری بالقوه تحول زا (انقلابی) است که ما آنها را به عنوان فناوری هایی که قادر به تحولات اجتماعی، اقتصادی یا سیاسی عظیمی هستند، تعریف کرده ایم.
تکنولوژی های معرفی شده در 5 دسته اصلی شامل اکوسیستم های داده محور، اتوماسیون کمال طلبانه، سیاره هوشمند، توانمندسازی انسان و غلبه بر محدودیت های زیستی آن و همچنین رابطه بین انسان و ماشین تقسیم می شوند. این نکته نیز قابل ذکر است که دسته های اصلی خود شامل زیردسته هایی است که هر کدام می تواند رشته ای مستقل محسوب شود، برای مثال تکنولوژی های مرتبط با بهداشت و سلامت در دسته توانمندسازی انسان و رفع محدودیت های زیستی قرار می گیرد اما خواننده خود می تواند برای این تکنولوژی های دسته بندی منحصربفرد و شخصی سازی شده ای تعریف نماید.
این کتاب بر گرفته از اینفوگرافیکی با عنوان «جدول تکنولوژی های تحول زا» است که توسط کالج امپریال لندن در سال 2018 میلادی منتشر شد و در اینجا سعی شده است تا نگاهی اجمالی بر تکنولوژی های معرفی شده در این جدول داشته باشیم.
این جدول از دو بخش اصلی تقسیم شده است، سمت چپ شامل جدول 100 تکنولوژی تحول زا آینده و سمت راست شامل اسامی کمپانی ها و سازمان هایی است که روی این تکنولوژی ها متمرکز هستند و در آن حوزه به ارائه محصولات و خدمات مشغولند. اما در بخش راست جدول یعنی معرفی 100 تکنولوژی تحول زا، فناوری ها بر حسب طول مدت زمان عرضه با 5 رنگ مشخص شده اند:
نکته ای که قابل ذکر این است که این جدول در اوایل سال 2018 میلادی (1396 خورشیدی) طبق مطالعات کالج امپریال لندن منتشر شده است؛ در نتیجه باید آن را در مدت زمان شکل گیری این فناوری ها لحاظ کرد، چه بسا اکنون که در حال مطالعه این مطلب هستید برخی از تکنولوژی های آینده نیز شکل گرفته و به رنگ سبز درآمده اند. هم اکنون می توانید نسخه فارسی شده جدول تکنولوژی های تحول زا را با کیفیت بالا دانلود کنید.