تئوری بازار دارایی

فرض اصلی این تئوری این است که جریان سرمایه ها به سمت دیگر دارایی های مالی یک کشور مانند سهام و اوراق قرضه، تقاضای ارز آن کشور را افزایش می دهد و بالعکس. طرفداران این تئوری به این نکته اشاره دارند که میزان سرمایه گذاری روی سهام و اوراق قرضه، باعث کاهش میزان پول های مبادله شده در اثر صادرات و واردات می گردد. تئوری بازار دارایی عملا در نقطه مقابل تئوری تراز پرداخت ها قرار دارد چرا که این تئوری در حساب سرمایه مستتر است نه در حساب جاری.

یک تئوری دلار محوری

در سال ۱۹۹۹ بسیاری از کارشناسان معتقد بودند که دلار در مقابل یورو به خاطر گسترش کسری حساب جاری ایالات متحده و همچنین وجود حباب قیمتی در وال استریت، ریزش خواهد داشت. استدلالشان هم این بود که سرمایه گذاران غیر آمریکایی کم کم اقدام به بیرون کشیدن سرمایه های خود از بورس و اوراق قرضه امریکا کرده و آنها را به سمت بازارهای پر رونق تر می برند که به طور معنی داری بر ارزش دلار تاثیر خواهد داشت. از اوایل دهه ۱۹۸۰ میلادی که حساب جاری ایالات متحده به رکورد 3/5 درصدی GDP دست یافت، همواره چنین دغدغه ای وجود داشته است.

در تمام دو دهه گذشته، رویکرد تر از پرداخت ها در برابر رفتار دلار، یک دید برای رویکرد بازار دارایی به وجود آورده بود. این تئوری به واسطه وجود بازار سرمایه عظیم ایالات متحده در نظر متخصصان با اهمیت تر جلوه می کرد. دلار در ماه های می و ژوئن سال ۲۰۰۲ میلادی بیش از ۱۰۰۰ پیپ در مقابل ین سقوط کرد و در همان زمان نیز سرمایه گذاران بازار سهام به واسطه رسوایی مالی از بازار سهام ایالات متحده خارج شدند. به محض آرام شدن اوضاع در پایان ۲۰۰۲، نرخ برابری دلار در مقابل ین با یک افزایش ۵۰۰ پیپی از نرخ 115.43 به نرخ ۱۲۰ رسید؟ اگر چه کسری عظیم حساب جاری کماکان به قوت خود باقی بود.

محدودیت های مدل بازار دارایی

مهم ترین اشکال این تئوری، جدید بودن و تجربه نشدن آن در بلند مدت می باشد. امروزه بحث بر سر این است که در دراز مدت هیچ رابطه ای بین عملکرد بازار سهام و عملکرد ارز یک کشور وجود ندارد. برای درک بهتر شکل زیر را ببینید. شاخص S& P500 و شاخص دلار در بین سال های ۱۹۸۶ الى ۲۰۰4 میلادی فقط ۲۵% همبستگی داشتند.

شاخص S& P500 و شاخص دلار در بین سال های 1986 الى 2004 میلادی فقط ۲۵% همبستگی داشتند.

همچنین به این نکته توجه داشته باشید در هنگامی که بازار سهام در حالت یکنواخت یا سوینگ (بدون روند) بین صعودی و نزولی نوسان می کند، چه تحولاتی در ارز یک کشور رخ می دهد؟ این سناریویی بود که در سال ۲۰۰۲ در ایالات متحده رخ داد و باعث شد تا معامله گران به مدل های قدیمی تر مانند آربیتراژ نرخ بهره روی آورند. فقط زمان می تواند پاسخ بدهد که آیا مدل بازار دارایی در بلند مدت کارایی دارد یا خیر؟

به انتهای مقاله «مدل بازار دارایی» رسیدیم. در مقاله بعدی به مدل جانشینی ارز خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

منبع: کتاب مرجع کامل تحلیل تکنیکال در بازارهای سرمایه نوشته دکتر علی محمدی

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *