مباحث پیشرفته تر در خصوص خط روند (بخش تکمیلی)

شاخص ها باید یکدیگر را تأیید کنند:

بر طبق آنچه داو در بیان شاخص های صنعت و راه آهن گفته است هر نشانه یا اخطار، زمانی اهمیت دارد که هر دوی این شاخص ها (صنعت و راه آهن) اخطار یا علامت مشابهی را نشان بدهند و بدین گونه یکدیگر را تأیید کنند. وی در یافت که شرط آغاز روند افزایشی این است که هر دو شاخص از موج (بالاترین رقم موج )دوم بالاتر قرار بگیرند. هر چند به نظر او لزومی نداشت که هر دو اخطار یا علامت باید در یک زمان ایجاد شوند. اما هر چه فاصله میان آنها کمتر باشد تأیید قوی تری بر تشخیص روند به دست می دهد.
داو متوجه شد که هر گاه این دو شاخص، واگرایی ایجاد کنند (بر خلاف هم حرکت کنند) روند قبلی همچنان پابرجا باقی می ماند.

 

شاخص صنعت و راه آهن

تشایه علائم صادره در شاخص صنعت و راه آهن

حجم معاملات باید روند را تصدیق کند:

به عقیده داو حجم معاملات یک عامل ثانویه ولی مهم در تأیید اخطارهایی می باشد که از تحلیل قیمت به دست آمده اند. به بیان ساده تر حجم معاملات می بایست همسو با جهت روند اصلی باشد. در روندهای بزرگ صعودی، حجم معاملات باید همراه با افزایش قیمت ها بالا رود. در روندهای نزولی، حجم معامله در نوسانات مثبت کاهش و در نوسانات نزولی افزایش پیدا می کند. از نظر داو اخطارهای خرید و فروش مبتنی بر قیمت نهایی می باشد و حجم معاملات یک عامل ثانویه می باشد. بدون شک حجم معاملات چه افزایش داشته باشند و چه کاهش، عامل مهمی در تصمیم گیری ها محسوب می شود. معامله گران آگاه اطلاعات مربوط به حجم معاملات را با تغییرات قیمت مقایسه می کنند تا دریابند آیا آنها یکدیگر را تأیید می کنند یا خیر؟

روندها تا زمانی که اخطار قطعی بازگشت را دریافت نکنند به حرکت خود ادامه می دهند.

ماهیت این اصل بیان می کند که هر چیز متحرکی تمایل به حفظ جهت حرکت خود دارد مگر اینکه یک نیروی خارجی سبب تغییر جهت آن بشود. ابزارهای تکنیکی متعددی به عنوان اندیکاتور اخطار بازگشت توسط معامله گران تازه کار به کار برده می شوند که برخی از این اندیکاتورها می توانند اخطارهای سریع تری در مورد افت حرکت (صعودی یا نزولی) ارائه کنند. البته همه آنها قابل اعتماد نیستند و گاهی اوقات ادامه روند فعلی شانس بیشتری می یابد.
یکی از دشوارترین کارها برای کاربران نظریات داو و حتی تعقیب کنندگان روند، تشخیص تفاوت میان رخداد تصحیح قیمت در روند فعلی و رخداد شروع اولین دوره روند مخالف است. کاربران نظریات داو در اغلب موارد با اخطارهای اولیه بازگشت روند موافق نیستند لذا تا تأیید آن منتظر می مانند.
یک نکته مهم.
به شکل زیر توجه نمایید. به نظر شما چه روندی در بازار حکم فرماست؟

 

الگوی روند بازار

تشخیص الگوی روند بازار

 

از یک طرف بازار به دلیل تشکیل دره های بالاتر، افزایشی است که خط روند ۱-۳ در آن ترسیم شده است و از طرفی به دلیل تشکیل قله های پایین تر، کاهشی است که خط روند ۴-۶ در آن ترسیم شده است، مجددا تأمل نمایید آیا بازار دارای روندی صعودی است یا نرولی؟
در پاسخ بایستی به این نکته توجه نمایید که به نظر نگارنده بازار افزایشی یا صعودی (13ullish) با روند صعودی (Up Trend) متفاوت می باشد؛ به همین ترتیب بازار کاهشی یا نزولی (Bearish) با روند نزولی (Down Trend) متفاوت می باشد. این نکته ای است که افراد زیادی آن را اشتباه گرفته و لذا در تحلیل خود با مشکل مواجه می گردند. یک بازار می تواند افزایشی باشد اما لزوما دارای روند صعودی نمی باشد به همین ترتیب یک بازار می تواند کاهشی باشد اما لزوما دارای روند نزولی نمی باشد.
اگر در نمودار فقط به تشکیل دره های بالاتر توجه نمایید نمی توانید روند صعودی بازار را مشخص نمایید بلکه در این حالت فقط می توانید بازار افزایشی را تشخیص دهید و این چیزی را مشخص نمی کند چه بسا که در هر لحظه بازار بازگشت نماید. برای مثال ممکن است بازار در یک الگوی مثلث قرار داشته که در آن دره های بالاتر تشکیل می گردد اما قله های بالاتر تشکیل نمی گردد و در نهایت با شکست خط به اصطلاح صعودی خود ریزش نماید (شکل زیر).

 

الگوی مثلثی

تشکیل یک الگوی مثلث که بازار کاهشی و افزایشی را نشان می دهد

 

به همین ترتیب اگر در نمودار فقط به تشکیل قله های پایین تر توجه نمایید نمی توانید روند نزولی بازار را مشخص نمایید بلکه در این حالت فقط می توانید بازار کاهشی را تشخیص دهید؛ همانند آنچه که در تصویر بالا مشاهده می نمایید. بازار در بخشی از نمودار، افزایشی است بدون آنکه روند صعودی باشد و در بخشی دیگر، کاهشی است بدون آنکه روند نزولی باشد.
همچنین یک روند صعودی را نمی توان صرفا با تشکیل قله های صعودی متوالی توصیف نمو چه بسا که بازار قله های بالاتر تشکیل دهد و در همان حال دره های پایین تری نیز تشکیل دهد برای مثال در نمودار زیر که یک مثلث پهن شونده وجود دارد، بازار دو قله صعودی متوالی تشکیل داده اما دره ها در آن سیر نزولی داشته است.

 

الگوی مثلث پهن شونده

الگوی مثلث پهن شونده که بازار افزایشی و کاهشی را نشان می دهد

 

به همین ترتیب یک روند نزولی را نمی توان صرفا با تشکیل دره های نزولی متوالی توصیف نمود چه بسا که بازار دره های پایین تر تشکیل دهد و در همان حال قله های بالاتری تشکیل دهد؛ همانند آنچه که در نمودار بالا مشاهاده می نمایید. نتیجه اینکه مشخص می شود برای تعیین هر روندی بایستی هم به قله و هم به دره توجه نمایید که در ادامه به تفصیل مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.

منبع: کتاب مرجع کامل تحلیل تکنیکال در بازارهای سرمایه نوشته دکتر علی محمدی

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *