بلاکچین، قدرت و سیاست: چگونه تمرکززدایی منجر به آزادی می‌شود؟

جهان در قرن 21 به هم متصل است، اما متمرکز نیست. این دو ویژگی هر دو مثبت هستند. ارتباطات باعث وصل کردن مردم، فرهنگ ها و تفکرات به هم می‌شود. در واقع، تمام پیشرفت‌های بزرگ تاریخ بشریت نتیجه شبکه‌های اجتماعی و اقتصادی بوده است. بلاکچین در این بین چه جایگاهی دارد؟

بدون داشتن مسیرهای تجاری از طریق اقیانوس هند، جهان اسلام هیچگاه اعداد و ریاضیات هند را که اکنون پایه و اساس ریاضیات علوم ما را تشکیل می‌دهند، به دست نمی‌آورد. بدون قهوه‌خانه‌های بریتانیا در قرن 17 و 18 نیز احتمالا روشنفکری و تفکر فعلی حاکم بر جامعه نمی‌توانست تحقق یابد. نبوغ در انزوا می‌میرد. ارتباطات موتور محرک پیشرفت بشریت است.

در سمت مقابل، “تمرکز قدرت” همواره با مسائل منفی مانند رنج، فجایع و قتل‌عام‌های گوناگون همراه بوده است. برخی می‌گویند که این قانون آهنین الیگارشی است. روبرت میخلز ارائه دهنده نظریه قانون آهنین الیگارشی می‌گوید:

حکومت نخبگان در هر سازمانی نیاز است زیرا در هر بوروکراسی سازمانی، قدرت در بالای سلسله مراتب آن متمرکز می‌شود.

در واقع هر چه یک سازمان خصوصی یا دولتی بزرگتر و پیچیده‌تر شود، به ناچار قدرت در دست گروه کوچکی از نخبگان متمرکز خواهد شد.

سیستم اقتصادی حاکم و سنتی فعلی به طور کامل بر مبنای قانون الیگارشی است. ما اکنون در یک دو راهی هستیم؛ می‌توانیم به سیستم حاکم فعلی ادامه دهیم و یا با تغییر این سیستم و تمرکززدایی از آن، قدرت را بین مردم تقسیم کنیم. بلاکچین می‌تواند مولفه اصلی این تغییر باشد.

بلاکچین ضد بلوک است. این به چه معناست؟ به بیان ساده تر، یک بلاکچین که به معنای واقعی کاملا غیرمتمرکز است، به خودی خود در برابر نیروهای متمرکز کننده که خواهان شکل‌گیری بلوک های قدرت هستند، مقاومت می‌کند. ما نباید فراموش کنیم که بلاکچین خود نیز ابزاری برای رسیدن به اهداف آرمانی است. هنگامی که جنسیس بلاک (اولین بلاک) بیت کوین توسط ساتوشی ناکاموتو استخراج شد، این بلاک پیامی را در بر داشت که به مقاله‌ای در روزنامه تایمز لندن در مورد سقوط مالی در سال 2008 اشاره می‌کرد. ساتوشی معتقد بود که سیستم بانکداری متمرکز فعلی قدرت خود را از دست داده است.

تفکیک بین زندگی “آنلاین” و “آفلاین” دشوار است، بنابراین جای تعجب ندارد که رژیم‌هایی که مایل به کنترل شهروندان خود هستند، این کار را با کنترل اینترنت انجام می‌دهند. این رژیم‌ها به طور فعال سرویس‌های گوناگون را ممنوع می‌کنند، داده‌ها را جمع می‌کنند، به حریم خصوصی تجاوز می‌کنند، منتقدان را زیر نظر می‌گیرند و دروغ‌های زیادی را تولید می‌کنند.

بلاکچین با داشتن ویژگی‌هایی مانند ad-hoc، مقاومت در برابر سانسور، ارتباطات همتا به همتا و بدون واسطه و… می‌تواند گزینه خوبی برای تغییر سیستم حاکم فعلی باشد. یک کشور با قدرت متمرکز نمی‌تواند در برابر ارتباطات همتا به همتای بلاکچین مقاومت نشان دهد و آن را حذف کند. یک بلاکچین ایده آل باعث از بین بردن اقتصاد، سیاست و یا سیستم مالی نمی‌شود، بلکه فقط قدرت را در هر کدام از این حیطه‌ها توزیع می‌کند.

بلاکچین و تمرکززدایی می‌تواند گزینه خوبی در جهت رشد سیستم‌های فعلی اقتصادی و سیاسی باشد. در کشورهایی که در حال حاضر آزادی وجود دارد، ابزارهای غیرمتمرکز منجر به آزادی بیشتر می‌شود. در رژیم‌های استبدادی نیز بلاکچین راهی برای فرار از بی عدالتی به سوی آزادی است. این‌ها اولین گام‌ها برای پس گرفتن آزادی است که از ابتدای قرن 21 نابود شد.

منبع: CoinTelegraph

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *