کاربرد اندیکاتور میانگین های متحرک در تحلیل تکنیکال
میانگین های متحرک (MA)
میانگین متحرک به عنوان یکی از متداول ترین و پرکاربردترین اندیکاتورهای تکنیکال، پایه و اساس بسیاری از تحلیل های تکنیکال و از جمله تعقیب کنندگان روند محسوب می شود.
میانگین متحرک، میانگین نرخ یک جفت ارز را در دوره زمانی معین شده نشان می دهد. برای مثال، اگر شما میانگین متحرک ۲۰ روزه را محاسبه کنید، در حقیقت نرخ بسته شدن ۲۰ روز قبل را با هم جمع و بر عدد ۲۰ تقسیم کرده اید. عدد حاصل میانگین متحرک ساده (SMA) نامیده می شود. کلمه متحرک به این نکته اشاره دارد که فقط میانگین ۲۰ روز آخر را محاسبه می نماید.
میانگین متحرک اساسا یک ابزار تعقیب کننده روند محسوب می شود. هدف از به کارگیری این ابزار یافتن اخطارهای شروع روند و پایان روند قبلی می باشد. نمی توان از میانگین متحرک همانند سایر ابزارهای تکنیکال برای پیش بینی حرکات قیمت استفاده کرد چرا که آن خود دنباله رو اطلاعات می باشد و به هیچ عنوان هدایت کننده نیست. به وسیله آن نمی توان از بازار جلو زد بلکه صرف می توان عکس العمل آن به بازار را بررسی کرد.
متداول ترین دوره ها برای محاسبه میانگین متحرک ۵، ۱۰، ۲۰، ۵۰ و ۱۰۰۰ هستند. هر چقدر چارچوب زمانی شما کوچک تر باشد، میزان حساسیت و واکنش شاخص به تغییرات بازار بیشتر می شود. در چارچوب های زمانی بزرگ تر، میانگین متحرک خط ترم تری را می سازد. معامله گران باید به خاطر داشته باشند که هر چه چارچوب زمانی نمودار بزرگ تر باشد، تحقیق و بررسی وضعیت نرخ معتبر تر خواهد بود. میانگین متحرک ۲۰ روزه نسبت به میانگین متحرک ۲۰۰ روزه ارتباط نزدیکتری به قیمت های روزانه دارد. با کم کردن دوره زمانی میانگین، این تأخیر زمانی کاهش می یابد اما هیچ وقت کاملا حذف نمی شود.
در بازار هایی که از ثبات بیشتری برخوردار می باشند. میانگین های متحرک کوتاه مدت مفیدتر هستند، در حالی که به نظر می آید در سایر مواقع استفاده از میانگین های طولانی تر و با حساسیت کمتر، کاربرد بیشتری داشته باشد.
انواع مختلف میانگین متحرک
میانگین های متحرک انواع مختلفی دارند. متداول ترین آنها عبارتند از میانگین متحرک ساده (SMA)، میانگین متحرک نمایی؟ (EMA)، و میانگین متحرک خطی وزنی” (WMA).
الف) میانگین متحرک ساده (SMA)
متداول ترین نوع MA به دلیل سهولت محاسبه است. به این صورت که قیمت های یک دوره مشخص را جمع کرده و آنگاه بر عدد دوره تقسیم می نماییم. برای مثال اگر امروز بخواهیم میانگین متحرک ۵ روزه را محاسبه کنیم بایستی قیمت امروز را با قیمت های ۴ روز گذشته جمع کرده و آنگاه بر عدد ۵ تقسیم نماییم، به این نوع میانگین متحرک محاسباتی (۸۸۸) نیز گفته می شود.
اغلب میانگین های متحرک با استفاده از قیمت پایانی سهام محاسبه می شوند. مثلا 5 SMA روزه با جمع کردن قیمت های پایانی ۵ روز آخر و تقسیم آن بر ۵ حساب می شود.
60=10+11+12+13+14
12=(60/5)
محاسبه برای هر کدام از قیمت های روی نمودار تکرار می شود، میانگین ها با یک خط منحنی هموار بهم متصل می شوند که خط میانگین متحرک نامیده می شود. به مثال ادامه می دهیم. اگر نرخ پایانی سهام در روز بعد، ۱۵ باشد، این دوره جدید هم اضافه می شود و پیش ترین روز که ۱۰ است حذف می شود. 5 SMA جدید به شرح زیر محاسبه می شود:
65=11+12+13+14+15
13=(65/5)
پس از دو روز آخر، SMA از ۱۲ به ۱۳ می رسد. در عین حال که روزهای جدید جمع می شوند، روزهای قدیمی کسر می شوند و میانگین متحرک با زمان پیش می رود. این نمونه ساده این واقعیت را عنوان می کند که تمام میانگین های متحرک، نشانگرهای پیرو هستند که همواره به دنبال نرخ حرکت می کنند.
ب) میانگین متحرک وزنی (WMA)
در این نوع از MA برای محاسبه میانگین متحرک به قیمت های اخیر وزن بیشتری داده می شود؛ به عبارت دیگر در محاسبه میانگین، قیمت کندل های آخر نسبت به قیمت کندل های . ابتدای دوره از ضریب بزرگتری برخوردار می باشند.
ج) میانگین متحرک نمایی (EMA)
در این نوع از MA نیز همانند WMA برای محاسبه میانگین متحرک به قیمت های اخیر وزن بیشتری داده می شود اما توزیع این وزنها متفاوت می باشد. در EMA رشد ضرایب از ابتدا تا انتهای دوره بسیار سریع تر از WMA است؛ بنابراین EMA با تغییر قیمت، تغییرات سریعی از خود نشان می دهد.
EMA با اختصاص وزن بیشتر به قیمت های جدید، میزان تأخیر را کاهش می دهد. وزن اختصاص داده شده به قیمت اخیر به دوره های میانگین متحرک بستگی دارد. هر چه دوره EM4A کوتاه تر باشد، وزن بیشتر برای جدیدترین قیمت بکار می رود. مثلا یک EMA با دوره ۱۰ به آخرین قیمت ضریب ۱۸/۱۸ درصد را اختصاص می دهد در صورتی که در 20 EMA، این ضریب به ۹/۵۲ درصد (0952. = (1+20)21) کاهش می یابد. دقت داشته باشید که وزن دهی دوره کوتاه تر بیشتر از وزن دهی برای دوره های بلند مدت تر می باشد.
برای محاسبه EMA بایستی سه مرحله طی شود. نخست محاسبه میانگین متحرک ساده، دوم۔ محاسبه ضریب وزن دهی و سوم: محاسبه میانگین متحرک نمایی. در زیر فرمول محاسبه یک EMA ۱۰ روزه را مشاهده می نمایید:
SMA: 10 period sum/10
Multiplier: (2/ (Time periods + 1)) =(2 (10 + 1)) = 0,1818 (18.18%)
EMA: (Close – EMA(previous day)} x multiplier + EMA(previous day).
در جدولی که در ادامه آورده ایم محاسبات میانگین متحرک را مشاهده می نمایید که در آن SMA و EMA ۱۰ روزه قیمت های سهام شرکت اینتل وجود دارد. برای EMA اولین دوره، SMA به عنوان EMA دوره قبلی استفاده شده است. از دوره یازده به بعد، EMA دوره قبل استفاده شده است.
میانگین های متحرک نمایی و وزنی جزو دسته ای هستند که در محاسبه آنها بیشتر بر داده های اخیر تاکید می شود. این دو سریع تر از میانگین متحرک ساده به تغییرات جدید نرخ واکنش نشان می دهند. همان طور که در نمودار شکل ۲ مشاهده می کنید، میانگین متحرک نمایی ۴۰ روزه بیشتر از میانگین متحرک ساده ۴۰ روزه به تغییرات نرخ واکنش نشان می دهد.
منبع: کتاب مرجع کامل تحلیل تکنیکال در بازارهای سرمایه نوشته دکتر علی محمدی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.