فیبوناچی پروجکشن چیست؟
فیبوناچی پروجکشن و اصول کار با آن
فیبوناچی پروجکشن (Pro) ابزاری مانند فیبوناچی اکستنشن می باشد و نقاط بازگشت بیش از 100 درصد بازگشت هر موج را نمایش می دهد با این تفاوت که میزان بازگشت تصحیح قیمت در یک موج برای بدست آوردن نقاط بالای 100 درصد آن روند اهمیت دارد لذا به آن اهداف قیمتی نیز می گویند لیكن ما جهت سهولت آن را فیبو Pro می نامیم. قابل ذکر است این نوع فیبوناچی در برخی از نرم افزارها مانند Dynamic Trader به نام (APPs) معروف است و متأسفانه در متاتریدر نیز به اشتباه Fibonacci Expansion نام گذاری شده است. در حالیکه به لحاظ تعریف علمی، این ابزار کاربرد فیبوناچی پروجکشن را نمایش می دهد.
محاسبات ریاضی ترازهای فیبوناچی Pro
پس از خرید در نقطه C ، نقطه هدف D بر اساس تصویر سازی حرکت A تا B از نقطه C تعیین می شود که این محاسبات در شکل بالا و جدول زیر ارائه گردیده است.
به طور کلی محاسبات ریاضی این ترازها به صورت زیر است:
برای مثال تراز 61/8 درصد دامنه را اندازه می گیریم. اندازه دامنه برابر است با حد بالایی (1000/1) منهای حاد پایینی (0000/1 ). در این مثال، اندازه دامنه برابر با 1000 پیپ است لذا 618=1000*61/8 انتظار می رود که نرخ پس از صعود از نقطه C (1/0700)ابتدا تا تراز 61/8 درصد فیبو Pro در قیمت 1/1318 (618+1/0700) صعود می نماید و سپس ترازهای دیگر 100 یا 161/8 و سایر را لمس می نماید. بدین طریق می توان با خرید در نقطه C اهداف قیمتی آن را مشخص نمود. البته اکثر نرم افزارهای تحلیل تکنیکی ابزار مناسب برای این محاسبات را ارائه می نمایند و نیازی به محاسبه این ترازها نیست.
مراحل رسم فیبوناچی Pro
این فیبوناچی بر خلاف دیگر فیبوناچی های ذکر شده با کمک ۳ نقطه رسم می شود؛ لذا برای رسم آن بایستی:
1- یک روند را پیدا کنید، نقاط حداکثر و حداقل روند را مشخص کنید، تعیین این نقاط کاری تجربی است و معامله گران بر اساس تجربه و با نگاه به نمودارها این نقاط را مشخص می کنند.
2- از یک نرم افزار که خطوط فیبوناچی را در اختیارتان می گذارد استفاده کنید و نقطه كف و سقف روند را به هم متصل کنید. برای مثال در نرم افزار متاتریدر، ابزار فیبوناچی اکسپنشن را انتخاب می کنیم، سپس در یک روند نزولی بیشینه قیمت (در شکل زیر نقطه A) را به کمترین قیمت آن روند (نقطه B) متصل می کنیم. نقطه سوم که میزان تصحیح قیمت در این روند نزولی می باشد را در نقطه C تعیین می کنیم تا از آن نقطه پروجکشن یا تصویر حرکت A به B را در همان جهت مشخص نماییم. برای مثال پروجکشن 100 درصد به این معنا است که اگر به میزان حرکت A تا B از نقطه C در همان جهت حرکت نماییم به این تراز می رسیم؛ در واقع اگر بخواهیم کل حرکت A تا B را از نقطه C قرینه سازی نماییم به تراز 100 فیبو Pro می رسیم.
نحوه معامله
همان گونه که در بالا نیز گفته شد از فيبو Pro جهت تعیین نقاط TP استفاده بسیار زیادی می شود. توصیه ما این است که عکس العمل بازار در تراز های ذکر شده را زیر نظر بگیرید و تا زمانی که علائم بازگشتی مشاهده نکردید در معامله خود باقی بمانید لیکن به محض مشاهده چنین علائمی و تأیید آنها می توانید ضمن بستن معاملات قبلی خود به صورت معکوس نیز وارد شوید. البته همواره بایستی جهت روند و دیگر فاکتورها را برای ورود بررسی نمایید. در شکل زیر نمودار روزانه سهام شرکت جنرال موتورز را مشاهده می نمایید.
همان گونه که مشاهده می کنید بازار در 22 سپتامبر 2006 یک کف (نقطه A و در 4 اکتبر 2006 یک سقف (نقطه B) را تشکیل داده و آنگاه حرکت اصلاحی خود را آغاز کرده است. با رسم فیبوناچی باز گشتی و بررسی بازار، متوجه علائم بازگشتی در سطح 78/6 فیبو Ret (نقطه C) شدیم، لذا با معامله خرید و قرار دادن نقطه استاپ زیر این تراز وارد بازار می شویم. برای تعیین نقطه TP از فیبو پروجکشن استفاده می کنیم؛ بدین صورت که کف A را به سقف B متصل می نماییم و تصویر این حرکت را از نقطه C رسم می نماییم. همان گونه که مشاهده می نمایید تراز 100 درصد فیبو Pro در قیمت 34.28 قرار دارد و بازار نسبت به آن عکس العملی نشان نداده است لیکن پس از برخورد به تراز 161/8 درصد فیبو Pro در قیمت 36.69 متوقف شده و در نهایت ریزش نموده است. به این ترتیب به اهداف مورد نظر دست می یابیم. البته با مشاهده علائم برگشتی و تأیید ریزش در این تراز نیز می توان با معامله فروش وارد بازار شد که در این مواقع سود را بر اساس دیگر نسبت های فیبوناچی مانند فیبو Ret حرکت نقطه C تا تراز فیبو Pro که در آن برگشت آغاز شده است، محاسبه می کنند.
منبع: کتاب مرجع کامل تحلیل تکنیکال در بازارهای سرمایه نوشته دکتر علی محمدی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.