تفاوت اندازه نرخ بهره واقعی
مدل تفاوت اندازه نرخ بهره واقعی
این تئوری می گوید که نوسانات نرخ های مبادله ارز را سطوح نرخ بهره کشورها تعیین می کنند. ارزش پول کشورهایی که نرخ بهره بالایی دارند، افزایش و ارزش پول کشورهایی که نرخ بهره پایینی دارند، کاهش می یابد.
اصول و مبانی مدل
هنگامی که دولتی نرخ بهره خود را افزایش می دهد سرمایه گذاران بین المللی به سمت این کشور هدایت شده و ارز آن کشور را خریداری می نمایند (افزایش تقاضا). شکل زیر نشان دهنده تصویری از این تئوری در سال ۲۰۰۳ می باشد چرا که در این سال پراکندگی نرخ های بهره در بیشترین حد خود بود.
داده های این نمودار نشان دهنده یک نتیجه مختلط می باشد. دلار استرالیا بیشترین نرخ بهره و بیشترین بازدهی را در مقابل دلار آمریکا دارد که به نظر می رسد طبق مدل مورد بحث، سرمایه گذاران باید به سمت اقتصاد استرالیا بروند و ارز آن را خریداری نمایند. طبق همین مدل، دلار نیوزیلند هم با ۲۷ درصد بازدهی همین شرایط را دارا می باشد. لیکن مدل در رابطه با یورو که ۲۰ درصد بازدهی سرمایه داشته، کمتر متقاعد کننده است. مدل با بررسی پوند و ین ژاپن بیشتر زیر سوال می رود. تفاوت نرخ بهره آمریکا با ین ۱۰۰- پوینت بود ولی با این حال در برابر دلار آمریکا ۱۲ درصد بازدهی سرمایه داشته است و پوند انگلیس با اینکه نرخ بهره نسبتا بالایی داشته است (تفاوت نرخ بهره حدود ۲۷۵ پوینت) اما در برابر دلار آمریکا تنها ۱۱ درصد بازدهی سرمایه داشته است.
این مدل همچنین تاکید می کند که یکی از عوامل کلیدی در تعیین عکس العمل نرخ تبدیل ارز به تغییرات نرخ بهره عبارت است از میزان تداوم تغییرات نرخ بهره. یعنی چنانچه انتظار برود که افزایش نرخ بهره برای ۵ سال ادامه خواهد داشت این امر نسبت به زمانی که انتظار افزایش نرخ بهره یک ساله وجود داشته باشد، تأثیر بیشتری بر روی نرخ تبدیل ارز می گذارد.
محدودیت های مدل نرخ بهره
اقتصاد دانان بین المللی در مورد اینکه آیا یک ارتباط قوی و مشخص بین تغییرات نرخ بهره و ارزش پول یک کشور وجود دارد یا نه، اختلاف نظر دارند. ضعف اصلی این مدل این است که فقط «جریان سرمایه» را در نظر می گیرد و «تراز حساب جاری» را در نظر نمی گیرد. در واقع این مدل تاکید بیشتری بر «جریان سرمایه» در مقایسه با عوامل دیگری نظیر ثبات سیاسی، تورم، رشد اقتصادی و غیره دارد.
این مدل علیرغم نادیده انگاشته شدن تمام این عوامل بسیار مفید می باشد چرا که بر پایه این نتیجه گیری کاملا منطقی استوار است که یک سرمایه گذار به طور طبیعی به سمت سرمایه گذاری در جایی که سود بالاتری دارد جذب می شود.
به انتهای مقاله «مدل تفاوت اندازه نرخ بهره واقعی» رسیدیم. در مقاله بعدی به مدل بازار دارایی و بررسی مدل های دیگر در پیش بینی در ارزها خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
منبع: کتاب مرجع کامل تحلیل تکنیکال در بازارهای سرمایه نوشته دکتر علی محمدی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.