اهمیت ترازهای مقاومت و حمایت و شناخت عرضه و تقاضا
ترازهای حمایت و مقاومت از مهم ترین مفاهیم در روانشناسی بازار و عرضه و تقاضا هستند. این ترازها، سطوحی از قیمت ها هستند که تجار تمایل به خرید سهام (در نزدیکی تراز حمایت) و یا فروش سهام خود (در نزدیکی تراز مقاومت) دارند. وقتی که این خطوط روند شکسته شوند، به نظر می رسد که میزان عرضه و تقاضا و روان شناسی تغییرات قیمت سهام تغییر می کند و در این حالت ترازهای جدیدی برای حمایت و مقاومت تعیین می شود.
رابطه ترازهای حمایت و مقاومت و اعداد رند
یک نوع از حمایت و مقاومت های جهانی که در میان تعداد زیادی از اوراق بهادار و بازارهای مالی دیده شده، اعداد رند است. اعداد رندی مانند ۱۰، ۲۰، ۴۰، ۵۰، ۱۰۰، ۱۰۰۰ در مبحث تراز های حمایت و مقاومت از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند چون اغلب نشان دهنده مهم ترین نقاط برگشت روان شناختی هستند که تجار تمایل به خرید و فروش سهام در آن قیمت ها دارند.
خریداران اغلب به محض آنکه قیمت یک سهام به یک مقدار رند مانند ۵۰ دلار سقوط می کند، تعداد زیادی از آن سهام را خریداری می کنند و در نتیجه قیمت سهام به احتمال زیاد از آن عدد پایین تر نخواهد رفت. از سوی دیگر، فروشندگان سهام نیز به محض آنکه قیمت سهام به یک عدد رند بالا رسید، شروع به فروش سهام خود می کنند و باعث می شوند تا قیمت آن سهام از آن عدد فراتر نرود. آنچه این اعداد رند را تبدیل به نقاط مهمی می کند، فشار خرید و فروش و این نکته است که در اغلب موارد این نقاط اهمیت روانشناختی دارند. به عنوان مثال در نمودار زیر، توقعات سرمایه گذاران سهام شرکت فروشگاه های زنجیره ای وال مارت در نزدیک قیمت رند 51 دلار ثابت باقی مانده است.

شکل1. تشکیل ناحیه حمایت با اعداد رند قیمت در سهام شرکت فروشگاه های زنجیره ای وال مارت
عرضه و تقاضا
هیچ چیز اسرار آمیزی در مورد حمایت و مقاومت وجود ندارد این همان قاعده عرضه و تقاضای قدیمی است، اصول اقتصاد خرد را به یاد بیاورید: خطوط عرضه یا تقاضا نشان می دهند که عرضه یا تقاضا در یک قیمت مشخص چقدر خواهد بود.
خط عرضه نشان دهنده مقداری (تعداد سهام) است که فروشندگان تمایل دارند در قیمت مشخصی عرضه کنند و به فروش برسانند. وقتی قیمت افزایش می یابد، تعداد فروشندگان هم بیشتر می شود و دلیل آن هم این است که سهامداران بیشتری تمایل به فروش در قیمت های بالاتر دارند.

منحنی عرضه و تقاضا
خط تقاضا نشان دهنده تعداد سهامی است که سهامداران در قیمت مشخصی، تمایل به خرید آن دارند. با افزایش قیمت همان طور که تمایل خریداران برای خرید سهام کم می شود از تعداد آنها نیز کاسته می شود.
شکل زیر (نمودار عرضه – تقاضا) نشان می دهد که در هر قیمتی، چه تعداد خریدار و فروشنده وجود دارند. به عنوان مثال نمودار زیر نشان می دهد که در قیمت 42/5 ، ۱۰ خریدار و ۲۵ فروشنده وجود دارند.

شکل 2. تاثیر عرضه و تقاضا در تشکیل نواحی حمایت و مقاومت
حمایت در قیمتی رخ می دهد که در آن خط عرضه به محور عمودی می رسد (به عنوان مثال 27/5 در نمودار بالا). قیمت پایین تر از این مقدار نمی آید، چرا که هیچ فروشنده ای حاضر به فروش در این قیمت یا قیمت های پایین تر نیست. مقاومت در قیمتی رخ می دهد که در آن خط تقاضا به محور عمودی می رسد (به عنوان مثال 47/5 در شکل بالا). قیمت از این مقدار بالاتر نمی رود، چرا که هیچ خریداری حاضر به خرید در قیمت های بالاتر از این مقدار نیست.
در یک بازار آزاد این خطوط دائما در حال تغییر هستند. همان طور که انتظارات سرمایه گذار تغییر می کند، قیمت های مورد پذیرش خریدار و فروشنده نیز تغییر می کند. شکست سطح مقاومت نشان دهنده جابه جایی نمودار تقاضا به سمت بالا می باشد یعنی خریداران حاضرند که سهام را در قیمت های بالاتر خریداری کنند. به طور مشابه شکست سطح حمایت نشان می دهد که نمودار عرضه به سمت پایین جابجا شده است.
اساس بسیاری از ابزارهای تحلیل تکنیکی ریشه در مفهوم حمایت و مقاومت دارد. نمودار قیمت سهام دید خوبی از عملکرد این نیروها در تقابل با یکدیگر به ما می دهد.
منبع: کتاب مرجع کامل تحلیل تکنیکال در بازارهای سرمایه نوشته دکتر علی محمدی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.