اثرات بیت کوین بر روی صنعت مالی و سیاست های پولی

طرفداران بیت کوین استدلال می کنند بیت کوین موانع ورود به بخش مالی را کاهش داده است. بطور سنتی رقبای جدید برای ورود به بخش مالی به سرمایه پایه بزرگ و نیز پرداخت هزینه های زیاد برای تطابق با مقررات نیاز دارند. معرفی بیت کوین اجازه داده است، شرکت های کوچک نوپا برای ورود به بخش مالی اقدام کنند. برای مثال، می توان پردازنده های پرداخت، صرافی ها و ارائه دهندگان خدمات پرداخت را نام برد. این می تواند فشارهای رقابتی و سرعت نوآوری را افزایش دهد و مؤسسات مالی را به اصلاح زیرساخت های خود، به منظور دست یابی به سطوح امنیتی قابل قبول مجبور سازد.

خطر دیگر برای مؤسسات مالی فعلی، اگر کاربران ترجیح دهند تا ذخیره بیشتری از پس انداز خود را در ارزهای رمزنگاری شده انجام دهند، خطر ضد واسطه گری است. این می تواند قدرت دریافت وجوه مالیاتی را به چالش کشیده و به شکست یک مؤسسه مالی بزرگ و دولت بینجامد. تاکنون برخی بحث ها و مناظره ها وجود داشته است که آیا سپرده قانونی در بیت کوین امکان پذیر است. سپرده قانونی به این واقعیت اشاره دارد که بانک فقط بخشی از سپرده مشتریان را نگه داشته و باقی را وام می دهد. سپرده قانونی به افزایش عرضه پولی از طریق اثر چند برابر کردن پول کمک می کند. گرچه هیچ مانعی برای یک مؤسسه از انجام سپرده قانونی با بیت کوین ها وجود ندارد، ولی روشن نیست آیا کاربران چنین نهادی را مورد قبول و پذیرش قرار می دهند یا خیر؟

با این حال خطر ریسک اعتباری طرف مقابل، به ذخیره سپرده مؤسسه مالی، باقی می ماند. علاوه بر این هیچ بیمه سپرده یا وام دهنده ای در بیت کوین وجود ندارد تا ریسک اعتباری طرف مقابل را محدود نماید. بنابراین منتقدان سپرده قانونی استدلال می کنند برای کاربران معنی ندارد که وجوه خود را به چنین مؤسساتی بسپارند. برخی از اقتصاددانان مکتب اتریشی استدلال کرده اند، برخی از صرافی های ورشکست شده، تحت ذخیره سپرده قانونی عملیات انجام می دادند. این نمونه ها باعث شده است سایر مؤسسات از انجام عملیات تحت ذخیره سپرده قانونی در فضای ارزهای مجازی، خودداری کنند.

شکل 1. پول های در چرخش در مقابل حجم بازار بیت کوین

از سوی دیگر، ارزی رمزنگاری شده که در آن مرجعی پولی عرضه پول را مدیریت کرده و به عنوان یک وام دهنده عمل می کند، می تواند ایجاد شود. چنین ارز رمزنگاری شده ای به احتمال زیاد مجبور به رقابت با ارزهای رمزنگاری شده موجود، برای کسب سهم از بازار خواهد بود. طرفداران بیت کوین استدلال می کنند در چنین سناریویی یکی از مزایای بیت کوین با ارزهای رمزنگاری شده دیگر می تواند حفظ اقتدار پولی باشد.

تاثیر بیت کوین در صنعت مالی

پایه پولی بیت کوین هنوز هم در مقایسه با ارزهای بدون پشتوانه بسیار کم است. شکل 1 مقدار پول در گردش دلار، یورو و سایر ارزها، با بازار سرمایه بیت کوین مقایسه شده است – نشان می دهد. هنوز تصور می شود ارزهای دیجیتال بیش از حد کوچک هستند تا بر سیاست های بانک های مرکزی تأثیرگذار باشند. با این حال، دولت ها و بانک های مرکزی توجه شان در این خصوص جمع شده است.

شکل 2 معادله مرتبط با نظریه مقداری پول را نشان می دهد. معادله زیر مورد استفاده است تا استدلال کند اگر سرعت گردش پول و خروجی واقعی اقتصاد ثابت باشد، افزایش در عرضه پولی بدون این که اثری بر اقتصاد واقعی داشته باشد، باعث افزایش در سطح قیمت (یعنی تورم) خواهد شد.

شکل 2. نظریه مقداری پول و تأثیر احتمالی بیت کوین بر آن

در گزارش اخیر، اثر احتمالی بیت کوین بر سیاست های پولی دلار امریکا مورد تحقیق قرار گرفته است. با استفاده از نظریه مقداری پول استدلال شده است اگر بیت کوین بطور گسترده مورد استفاده قرار گیرد، می تواند به افزایش سرعت گردش ارزهای بدون پشتوانه منجر شده، و نیاز به نگه داشتن پول بدون پشتوانه را کاهش دهد. چنین افزایشی در نوسانات گردش پول، می تواند به تورم منجر شده و بانک های مرکزی را به کاهش عرضه پول مجبور کند.

از سوی دیگر، برخی از اقتصاددانان مکتب اتریشی به تاثیر بیت کوین در صنعت مالی در ارزهای بدون پشتوانه به عنوان یک رویداد مثبت می نگرند. برای این اقتصاددانان، چنین توسعه ای شبیه بازگشت به استاندارد طلا خواهد بود. در نهایت، برخی از اقتصاددانان معتقدند بیت کوین و ارزهای رمزنگاری شده دیگر بطور کلی می توانند انعطاف پذیری در اقتصاد را افزایش داده و به عنوان یک سیستم پرداخت جایگزین -که می تواند در صورت آشفتگی یا عدم عملکرد درست ساختارهای مالی موجود، مفید باشد- عمل کنند.

منبع: کتاب راهنمای بیت کوین نوشته پدرو فرانکو