تعریف الگوی بازگشتی سه سقف و سه کف
الگوی سه سقف و سه کف (Triple Tops orTriple Botoms )
الگوی «سه سقف و سه کف» نوع دیگری از الگوهای بازگشتی در تحلیل تکنیکال هستند. اینها همانند الگوی «دو سقف و دو کف» و یا سر و شانه، رایج و شایع نیستند ولی با روش مشابهی عمل می کنند. آنها از جهاتی به الگوی «دو سقف و دو کف» و از جهاتی به الگوی «سر و شانه» شباهت دارند؛ به این صورت که از نظر ساختاری مشابه الگوی دو سقف و دو کف هستند اما به جای دو قله یا دو دره، دارای سه قله یا سه دره هم اندازه می باشند. می توان گفت که این الگو مشابه الگوی سر و شانه است با این تفاوت که سر و شانه ها با هم برابرند.
این نوع الگو زمانی تشکیل می شود که قیمت در انتهای روند با حرکت خود سه بار به یک تراز حمایت و یا مقاومت برسد ولی نتواند از آن عبور کند که موجب تشکیل سه قله یا سه دره می شود و بر این اساس نخستین نشانه واژگونی روند قبلی نمایان می شود. دقت نمایید معمولا اگر بازار نتواند الگوی دو قله یا دو دره تشکیل دهد به احتمال زیادی، الگوی سه قله یا سه دره تشکیل خواهد شد.
الگوی سه سقف (سه قله)
الگوی «سه سقف» آمیزه ای از الگوهای بازگشتی «سر و شانه» و «دو سقف» است که با تشکیل در انتهای روند صعودی موجب بازگشت قیمت می شود و از نظر خصوصیات ساختاری و شیوه ورود به معامله، مشابه الگوی «دو سقف» می باشد.
همان گونه که در تصویر مشاهده می نمایید این الگو از سه قله متوالی تشکیل شده است که ارتفاع هر سه آنها یکسان می باشد. خط موازی که در مقابل خط متصل کننده سه قله ( B, D , F ) و در نقاط C و E رسم می شود خط گردن این الگو یا همان خط حمایت است که با شکست در نقطه G تبدیل به خط مقاومت می شود. این خط در بازگشت بازار جهت لمس مجدد، همانند یک مقاومت قدرتمند موجب توقف قیمت در نقطه H می شود.
گفتیم که این الگو بسیار مشابه الگوی «دو سقف» است اما دقت نمایید که عدم شکست خط گردن در نقطه E و صعود مجدد قیمت از آن به سمت نقطه F و در نهایت بازگشت از این نقطه، سناریو تشکیل الگوی سه گانه را تقویت می نماید تا در نقطه G با شکست خط گردن وارد بازار شویم. پس بایستی رفتار قیمت در نقطه E را با دقت زیر نظر داشت. در صورت شکست خط گردن، همانند الگوی دوگانه معامله می نماییم و در غیر این صورت به انتظار تشکیل الگوی سه گانه می نشینیم.
زمانی که خط گردن به عنوان یک خط حمایت مهم شکسته می شود می توان انتظار صعود قیمت جهت لمس مجدد آن را داشت (نقطه || )؛ در واقع این خط پس از شکسته شدن به عنوان یک خط مقاومت عمل می نماید که اگر این مقاومت بتواند حرکت صعودی را متوقف نماید می توان انتظار ریزش قیمت تا نقطه هدف این الگو (نقطه I) را داشت.
الگوی سه کف (سه دره)
الگوی «سه کف» بر عکس الگوی «سه سقف»، آمیزه ای از الگوهای بازگشتی «سر و شانه کف» و «دو کف» است و لذا ویژگی ها و شیوه معامله با آن مشابه الگوی «دو کف» می باشد. این الگو تصویر آینه ای الگوی سه سقف است و معمولا با تشکیل در انتهای روند نزولی موجب بازگشت قیمت می شود.
همان گونه که در شکل مشاهده می نمایید این الگو از سه دره متوالی تشکیل شده است که ارتفاع هر سه آنها یکسان می باشد. خط موازی که در مقابل خط متصل کننده سه دره ( B, D , F ) در نقاط C و E رسم می شود، خط گردن این الگو یا همان خط مقاومت است که با شکست در نقطه G تبدیل به خط حمایت می شود. این خط در بازگشت بازار جهت لمس مجدد، همانند یک حمایت قدرتمند موجب توقف قیمت در نقطه H می شود.
گفتیم که این الگو بسیار مشابه الگوی «دو کفه است اما دقت نمایید که عدم شکست خط گردن در نقطه E و نزول مجدد قیمت از آن به سمت نقطه F و در نهایت بازگشت از این نقطه سناریو تشکیل الگوی سه گانه را تقویت می نماید تا در نقطه G با شکست خط گردن وارد بازار شویم. همانند نمونه سقف بایستی رفتار قیمت در نقطه E را با دقت زیر نظر داشت تا در صورت شکست خط گردن، همانند الگوی دوگانه معامله نماییم و در غیر این صورت به انتظار تشکیل الگوی سه گانه بنشینم.
زمانی که این خط مقاومت مهم شکسته می شود می توان انتظار یک نزول اندک و لمس مجدد خط گردن را داشت (نقطه II ) که حالا یک خط حمایت است. اگر این حمایت حرکت نزولی را متوقف نماید می توان انتظار داشت که قیمت تا نقطه هدف این الگو (نقطه I) صعود داشته باشد.
منبع: کتاب مرجع کامل تحلیل تکنیکال در بازارهای سرمایه نوشته دکتر علی محمدی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.