اندیکاتور چیست؟ | آموزش اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال

اندیکاتورهای تکنیکال

یک اندیکاتور تکنیکال مجموعه ای از داده هایی است که از به کار گیری یک فرمول در داده های قیمت اوراق بهادار ناشی می شود. داده های قیمت شامل هر ترکیبی از قیمت های آغازین، حداقل، حداکثر و پایانی در یک دوره زمانی است. برخی از اندیکاتورها ممکن است فقط از قیمت های پایانی بهره گیرند در حالیکه در فرمول سایرین ممکن است از ترکیب حجم و نرخ آغازین استفاده شود. با قراردهی قیمت در یک فرمول می توان یک نقطه داده (Data Point) به دست آورد. برای مثال، متوسط سه قیمت پایانی یک نقطه داده است (3/ (43+42+41) =42.33). با این حال تنها یک نقطه داده، اطلاعات زیادی به ما نمی دهد و نمی توان با آن یک اندیکاتور ساخت. مجموعه ای از نقاط داده در طی دوره زمانی برای ساخت نقاط مرجع در تحلیل مورد نیاز می باشد. با ایجاد مجموعه ای زمانی از نقاط داده می توان سطوح حال و گذشته را مقایسه کرد. معمولا اندیکاتورهای تکنیکال به منظور تجزیه و تحلیل به صورت گرافیکی در بالا یا پایین یک نمودار قیمت اوراق بهادار نشان داده می شود. با چنین طراحی می توان یک اندیکاتور را با نمودارهای قیمت مقایسه نمود. برخی اوقات اندیکاتورها را برای مقایسه بهتر در بالای نمودار قیمت رسم می نمایند.

قابلیت های اندیکاتورهای تکنیکال.

یک اندیکاتور تکنیکال چشم انداز متفاوتی از تحلیل رفتار قیمت را در اختیار تحلیل گر قرار می دهد. فهم برخی از آنها مثل میانگین متحرک که از فرمول های ساده ای مشتق می شوند، نسبتا آن است. برخی دیگر، مثل استوکاستیک، فرمول های پیچیده ای دارند که فهم کامل آن نیازمند مطالعات بیشتری می باشد. اندیکاتورهای تکنیکال بدون در نظر گرفتن پیچیدگی فرمول، می توانند چشم انداز منحصر به فردی از قدرت و جهت حرکت قیمت سهام مورد نظر را فراهم آورند. ایک میانگین متحرک ساده اندیکاتوری است که قیمت میانگین اوراق بهادار را در طی دوره های خاصی محاسبه می کند. اگر اوراق بهادار پرنوسان باشد آنگاه میانگین در هموار کردن آن کمک خواهد کرد؛ به این صورت که اغتشاشات و نوسانات تصادفی را فیلتر کرده و نمای هموارتری از رفتار قیمت را نشان می دهد. برای مثال در نمودار سهام شرکت حفاری شمال (حفاری) نوسانات بسیار زیادی مشاهده می گردد به نحوی که تشخیص روند در آن مشکل می باشد اما با استفاده از میانگین متحرک ساده ۱۰ روزه، نوسانات تصادفی هموار شده و تشخیص روند آسان تر می گردد.

اندیکاتور چیست؟

آموزش اندیکاتور تحلیل تکنیکال

علت به کار گیری اندیکاتورها

اندیکاتورها سه عملکرد مهم دارند: هشدار دادن، تأیید و پیش بینی کردن.

۱) یک اندیکاتور می تواند در بررسی دقیق تر رفتار قیمت به عنوان هشدار عمل نماید. اگر مومنتوم یا همان میزان جنبش قیمت کم رنگ شود ممکن است نشانه ای از شکست یک ناحيه حمایت باشد و یا اگر یک واگرایی مثبت بزرگ وجود داشته باشد ممکن است
هشداری برای شکست ناحیه مقاومت باشد.

۲) اندیکاتورها می توانند برای تأیید کردن دیگر ابزارهای تحلیل تکنیکال مورد استفاده قرار گیرند. اگر در نمودار قیمت یک شکست ایجاد شود، تقاطع میانگین متحرک می تواند شکست را تأیید کند و یا اگر سهام سطح حمایت خود را بشکند نقطه مشابه پایینی در حجم متوازن” (OBV) می تواند تضعیف بازار را تأیید نماید.

3) برخی از سرمایه گذاران و معامله گران از اندیکاتورها برای پیش بینی قیمت های آتی استفاده می کنند.

نکات به کار گیری اندیکاتورها

اندیکاتورها علامت هایی را نشان می دهند، این ممکن است صحیح به نظر برسد. اما گاهی اوقات معامله گران از رفتار قیمت اوراق بهادار چشم پوشی کرده و تنها بر یک اندیکاتور متمرکز می شوند. اندیکاتورها رفتار قیمت را از طریق فرمول ها فیلتر می کنند. بر این اساس آنها خود مشتتات قیمت بوده و نمی توانند بازتاب مستقیمی از عملکرد قیمت باشند. این مطلب بایستی در زمان تحلیل کردن مورد توجه قرار گیرد. هر تحلیلی از یک اندیکاتور بایستی با رفتار قیمت سنجیده شود. اندیکاتورها چه چیزی پیرامون رفتار قیمت یک اوراق بهادار می گویند؟ آیا قیمت، قوی تر یا ضعیف تر می شود؟
با اینکه سیگنال های خرید و فروش اندیکاتورها کاملا واضح می باشند اما بایستی آنها را با دیگر ابزارهای تکنیکال مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. برای مثال یک اندیکاتور ممکن است سیگنال خرید را نشان دهد، اما الگوی بازگشتی مثلث کاهشی با مجموعه ای از قله های نزول کننده در نمودار قیمت تشکیل گردد که حاکی از تمایل بازار به ریزش باشد لذا سیگنال صادره از اندیکاتور اشتباه می باشد. برای مثال به شکل صفحه بعد توجه نمایید. در این نمودار که متعلق به سهام شرکت رامباس (RN1BS) می باشد، یک واگرایی مثبت در اوسیلاتور MACD مشاهده می شود. تمام نشانه های موقعیت خرید در MACD قابل رویت است اما سهام قادر نبوده مقاومت خود را بشکند بلکه با تشکیل قله های پایین تر، مثلثی کاهشی ساخته است. این روند کاهشی سهام بایستی به عنوان هشداری برای ریزش بازار در نظر گرفته شود؛ سناریویی که پس از اندکی با شکست خط حمایت تحقق یافته است.

اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال

اندیکاتور در تحلیل تکنیکال چیست؟

در تحلیل های تکنیکال، همواره نحوه خواندن اندیکاتورها بیشتر یک هنر است تا دانش. یک اندیکاتور مشابه ممکن است برای سهام های مختلف، الگوهای رفتاری متفاوتی را نشان دهد. اندیکاتورهایی که برای سهام شرکت X بسیار خوب عمل می کنند ممکن است برای سهام شرکت لا به همان خوبی کار نکنند. تجربه و تخصص در اندیکاتورهای مختلف با گذشت زمان و با بررسی و مطالعه دقیق حاصل می شود. با پیشرفت این تخصص، تنظیمات دلخواه و نکات مشخص و دقیقی در دسترس قرار خواهند گرفت.
امروزه صدها اندیکاتور وجود دارد که هر هفته نیز اندیکاتورهای جدیدی به آنها اضافه می شود. برنامه های نرم افزاری تحلیل تکنیکال توسط چندین اندیکاتور ساخته شده و حتی به کاربران اجازه می دهد اندیکاتورهای خود را با چند کلیک ساده ایجاد کنند. علیرغم چنین قابلیت و کثرت ظهور اندیکاتورهای جدید، تنها تعداد بسیار کمی از آن ها اطلاعات ارزشمندی از رفتار قیمت را در اختیار تحلیل گر قرار می دهند و لذا بایستی مورد توجه واقع شوند. انتخاب چنین اندیکاتورهایی نیز زیاد سخت نیست چرا که اکثر آنها با گذشت زمان امتحان خود را پس داده اند لذا به راحتی می توان اندیکاتورهای موفق را شناسایی و انتخاب نمود.
زمانی که اندیکاتوری را برای تجزیه و تحلیل رفتار قیمت انتخاب می کنیم باید بسیار دقت کنیم. انتخاب بیش از ۵ اندیکاتور کاری بیهوده است. بهترین کار تمرکز بر روی ۲ یا ۳ اندیکاتور و یادگیری پیچیدگی های درونی و بیرونی آنها می باشد. سعی کنید اندیکاتورهایی را بیابید که همدیگر را تکمیل می کنند نه آن هایی که به صورت هماهنگ حرکت کرده و نشانه های یکسانی را پدید می آورند. برای مثال، کار بیهوده ای است که از دو اندیکاتوری که برای نشان دادن سطوح اشباع خرید و یا فروش مناسب هستند مثل استوکاستیک و RSI استفاده کرد. این دو اندیکاتور هر دو مومنتوم را اندازه می گیرند و دارای سطوح اشباع خرید فروش می باشند.

 

منبع: کتاب مرجع کامل تحلیل تکنیکال در بازارهای سرمایه نوشته دکتر علی محمدی

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *