توکن بیت کوین بر بستر اتریوم چیست و چه مزایا و کاربردی دارد؟
توکن بیت کوین راهی برای استفاده از ارز دیجیتال BTC در سایر بلاک چین هاست. در این مقاله، ماهیت توکن Bitcoin بر بستر اتریوم و مزایای آن را بررسی خواهیم کرد.
در دنیای رمز ارزها، معمولا از بیت کوین به عنوان ارزی برای ذخیره ارزش (Store of Value) استفاده میشود. به همین دلیل، این ارز دیجیتال بالاترین میزان نگهداری، بهترین لیکوییدیتی و بیشترین میزان حجم معاملات را دارد و ارزش بازار آن نیز از هر ارز مجازی دیگری بیشتر است. بعضی افراد میگویند بیت کوین، تنها ارز دیجیتال مورد نیاز است و میتوان تمام کاربردهایی که سایر رمزارزها به دنبال تحققشان هستند را در این بلاک چین پیاده کرد. در این مقاله قرار است درباره کاربرد توکن بیت کوین در بستر اتریوم صحبت کنیم.
البته هم اکنون شاهد بهبود تکنولوژی بلاک چین در بخشهای مختلفی هستیم. برای مثال میتوان به دیفای – DeFi یا سیستم مالی غیرمتمرکز اشاره کرد که هدف آن، آوردن کاربردهای مالی بیشتر به Blockchain هاست. اپلیکیشنهای غیر متمرکز – Dapps، روی شبکههای عمومی و بدون نیاز به اجازه اجرا میشوند و امکان انجام تراکنشهای مالی بدون نیاز به اعتماد و هماهنگ کننده مرکزی (مثل بانک) را فراهم میکنند. امکان پیاده سازی دیفای روی هر پلتفرمی که از قراردادهای هوشمند پشتیبانی میکند وجود دارد، ولی با این حال بیشتر فعالیتهای مربوط به آن در پلتفرم اتریوم انجام میشوند.
بیت کوین ستون اصلی بازار ارزهای دیجیتال محسوب میشود، اما سیستم آن توانایی استفاده از این نوآوریها را ندارد. به همین دلیل تعدادی پروژه برای حل این مشکل کلید خوردهاند. بنابراین آیا راهی برای استفاده بیشتر از Bitcoin، بدون ایجاد تغییر در شبکه آن وجود دارد؟ رشد توکنهای BTC در شبکه اتریوم نشان میدهد که کاربران، خواستار این استفادههای بیشتر هستند.
توکن بیت کوین چیست؟
ایده پشت توکنهای بیت کوین بسیار ساده است. با نگهداری BTC از طریق یک مکانیزم، توکنهای آن را در یک شبکه دیگر میسازید و بدین ترتیب، BTC در آن شبکه قابل استفاده خواهد بود. هر توکن بیت کوین در شبکههای دیگر، نماینده مقدار مشخصی BTC در شبکه اصلی است. از طرفی، تعادل قیمت بین بیت کوینهای نگهداری شده و توکن آن در یک شبکه دیگر باید حفظ شود و امکان تبدیل توکنها به BTC نیز وجود داشته باشد. به عبارتی دیگر، کاربر میتواند با غیر فعال کردن توکنهای بیت کوین، از BTCهایی که در شبکه اصلی نگهداری میشوند، استفاده کند.
توکن بیت کوین بر بستر اتریوم با توجه به استاندارد ERC20 ساخته شده است. بدین ترتیب بیت کوینها هم مانند سایر توکنهای شبکه اتریوم در این پلتفرم، قابل برنامهریزی خواهند بود. ارزش کل توکنهای بیت کوین در پلتفرم اتریوم در تصویر زیر قابل مشاهده است.
تا ماه ژوئیه سال ۲۰۲۰، چیزی نزدیک به ۱۵ هزار توکن BTC در شبکه اتریوم ایجاد شده است. این تعداد، در مقابل ۱۸.۵ میلیون بیت کوین در حال گردش ناچیز به نظر میرسد، اما میتواند آغازگر یک تحول عظیم در سیستم Bitcoin باشد.
ساید چینها و راه حلهای لایه دوم مثل شبکه لایتنینگ بیت کوین، یا شبکه لیکوئید، به مظور تحقق اهدافی مشابه با اهداف توکنهای بیت کوین ایجاد شدهاند. اما اکنون تعدادی BTCهای موجود در شبکه اتریوم، بیش از ۱۰ برابر تعداد بیت کوینهای موجود در شبکه لایتینگ است. ولی با این حال، رقابت میان این دو راه حل به میزان بیت کوینهایی که جذب کردهاند ختم نمیشود. بسیاری حتی معتقند که این دو به جای رقابت، یک دیگر را کامل میکنند.
پروژههای توکنی میتوانند امکانات بیشتری در دسترس کاربران بیت کوین قرار دهند و پروژههای بدون توکن نیز میتوانند باعث بهبود کلی زیرساخت شبکه شوند. این ویژگی میتواند هماهنگی بیشتری در سیستم Bitcoin ایجاد کند و در نتیجه، به نفع تمامی بخشهای صنعت ارز دیجیتال تمام میشود.
چرا توکن بیت کوین بر بستر اتریوم پیاده سازی میشود؟
بیت کوین طراحی سادهای دارد و عمدا این گونه طراحی شده تا به خوبی تمام وظایفش را انجام دهد. البته این نوع طراحی، محدودیتهایی هم به دنبال خواهد داشت. بیشتر ارزش بازار رمز ارزها به صورت BTC وجود دارد، ولی با این حال بیت کوین نمیتواند به اندازه سایر ارزهای دیجیتال از نوآوریها بهره ببرد. شما میتوانید اسمارت کانترکتها را در شبکه بیت کوین اجرا کنید، ولی در مقایسه با اتریوم، امکانات بسیار محدود خواهند بود.
استفاده از توکنهای BTC در بلاک چینهای دیگر، امکانات بیت کوین را افزایش میدهد. با این توکنها کاربران میتوانند به امکاناتی که در بلاک چینهای مقصد وجود دارد، دسترسی داشته باشند. بدین ترتیب امنیت و ساختار اصلی بیت کوین هم تغییر نمیکند. افزایش سرعت تراکنشها، تعویض پذیری و حریم خصوصی بهتر، از جمله مزایای دیگر این توکنها هستند.
یکی از مهم ترین ویژگیهای دیفای، ایده هماهنگ سازی و ارتباط بین اعضای آن است. این یعنی هنگامی که همه برنامهها روی یک لایه اصلی عمومی، متن باز و بدون نیاز به اجازه اجرا میشوند، میتوانند به راحتی و بدون نیاز به امکانات اضافی با یکدیگر کار کنند. آوردن بیت کوین به این لایه هماهنگ مالی، برای خیلیها ایدهای مهیج محسوب میشود. چون با اجرا شدن این ایده میتوان با بیت کوین کارهای خیلی بیشتری انجام داد.
توکنهای BTC چگونه کار میکنند؟
راههای زیادی برای آوردن توکنهای BTC به اتریوم و دیگر بلاک چینها وجود دارد. در هر کدام از این راه حلها میزان تمرکززدایی، اعتماد مورد نیاز، خطرات احتمالی و نحوه حفظ تعادل ارزش بین بیت کوین و توکن متفاوت است.
دو نوع راه اصلی برای ایجاد توکن BTC وجود دارد و آنان را میتوان توسط کلمات حضانتی و غیر حضانتی توصیف کرد. نوع اول به یک مسئول مرکزی نیاز دارد، که قرار است توکنها را استخراج کند. اگرچه در این روش باید به مسئول مرکزی (نگهدارنده بیت کوین) اعتماد کرد و این اعتماد یک نوع ریسک تلقی میشود، اما امنیت آن تقریبا از سایر راه حلها بیشتر است.
در راه حلهای دیگر، نیازی به مسئول مورد اعتماد نیست و یک پروسه اتوماتیک داخل شبکهای، هم ماینینگ و هم توکن سوزی را انجام میدهد. در این حالت بیت کوینهای اصلی قفل میشوند و توکنها در بلاک چین دیگر ماین شده و قابل استفاده میشوند. از طرف دیگر، داراییها قفل شده در بلاک چین بیت کوین تا زمانی که توکنها سوزانده نشوند، قابل استفاده نخواهند بود. در این روش، احتمال تکمیل نشدن تراکنش توسط مسئول مرکزی از بین میرود، اما خطرات خودش را هم دارد. در روش دوم، همه مسئولیت به گردن کاربر است و اگر خطایی از سمت کاربر یا قرارداد هوشمند رخ دهد، به احتمال زیاد داراییها برای همیشه از دست خواهند رفت.
انواع توکن بیت کوین بر بستر اتریوم
توکنهای بیت کوین به دو صورت حضانتی – Custodial و غیرحضانتی – Non-Custodial وجود دارند. هر کدام از این توکنها کارایی و کاربرد مخصوص به خود را دارند که در زیر به آنها اشاره میکنیم.
توکنهای حضانتی – Custodial
درصد بزرگی از توکنهای BTC از نوع حضانتی یا کاستدیال هستند. بیشترین دارایی توکن سازی شده بیت کوین به صورت توکنهای WBTC قفل شده است. کاربران بیت کوینهایشان را برای مسئول مرکزی میفرستند و این مسئول، بیت کوینها را در یک کیف پول سرد چند امضایی نگهداری خواهد کرد و در ازای آن، توکنهای WBTC ساخته خواهد شد. WBTC یک توکن بیت کوین بر بستر اتریوم است.
لازم به ذکر است که برای تکمیل این پروسه باید احراز هویت با توجه به استانداردهای KYC و AML انجام شود. همان طور که قبلا هم اشاره کردیم، در این روش باید به مسئول مرکزی اطمینان کنید تا کارش را به درستی انجام دهد؛ ولی از طرف دیگر داشتن یک مسئول مرکزی هم مزایای خودش را دارد.
صرافی بایننس نیز یک توکن بیت کوین به نام BTCB عرضه کرده است. این توکن از نوع BEP-2 بوده و روی بلاک چین بایننس کار میکند. هم اکنون امکان معامله این توکن در پلتفرم Binance DEX (صرافی غیر متمرکز بایننس) فراهم شده است.
توکنهای غیرحضانتی – Non-custodial
توکنهای غیر حضانتی نیازی به مسئول مرکزی ندارند و همیشه داخل بلاک چین خواهند بود. برای مثال، میتوانید توکن WBTC را در نظر بگیرید که به جای مسئول مرکزی، یک قرارداد هوشمند یا یک ماشین مجازی وظیفه تامین امنیت داراییهای اصلی و استخراج شده را به عهده دارد. بدین ترتیب کاربران میتوانند BTC واریز کرده و بدون نیاز به اجازه گرفتن یا اعتماد کردن، در ازای دارایی خود توکن بیت کوین دریافت کنند.
در بعضی از سیستمهای غیرحضانتی، از کاربران خواسته میشود تا مقدار بیت کوین بیشتری نسبت به آنچه قرار است برایش توکن صادر شود، واریز کنند. در این حالت، BTC اضافی نقش وثیقه را بازی خواهد کرد. گرفتن این وثیقه به منظور آماده سازی سیستم برای اتفاقات غیر قابل پیش بینی و سقوطهای شدید بازار انجام میشود. اما علی رغم هر نوع آماده سازی، اگر ارزش وثیقه کاهش شدیدی داشته باشد، این نوع سیستمها نیز توانایی کنترل وضعیت را نخواهند داشت.
محبوبترین توکن غیرحضانتی renBTC نام دارد. برای دریافت این نوع توکن، بیت کوینها به ماشین مجازی رن (RenVM) فرستاده میشوند و سپس این داراییها، توسط یک شبکه غیرمتمرکز از گرهها (نودها) ذخیره میشوند. این فرآیند با صدور توکنهایی از نوع ERC-20 به پایان میرسد.
از میان دیگر توکنهای غیر حضانتی میتوان به sBTC و iBTC اشاره کرد که به جای بیت کوین، دارایی معادل آن، توکن شبکه سینتیکس – SNX است. توکن iBTC روند قیمتی BTC را به صورت معکوس دنبال میکند و یکی از راه حلهای کم تعداد غیرحضانتی برای شورت کردن بیت کوین است.
لازم است بدانید که این تکنولوژیها همگی در مرحله آزمایشی به سر میبرند و به همین دلیل محبوبیت بیشتر راه حلهای حضانتی به دلیل داشتن امنیت بیشتر، کاملا عادی است. در ضمن ماهیت این تکنولوژیها باعث میشود احتمال به وجود آمدن باگ و خطای کاربری و در نتیجه از دست رفتن داراییها افزایش یابد. اما با وجود همه این مشکلات، این نوآوریها با کمی بهبود میتوانند آینده صدور توکن باشند.
به دلیل مدیریت راه حلهای غیر حضانتی توسط پروسههای اتوماتیک، توصیه میشود فقط کاربران حرفهای از این روش استفاده کنند. اما اگر میخواهید بدون نگرانی با این توکنها معامله کنید، صرافیهای ارز دیجیتال مختلفی این امکان را برای شما فراهم خواهند کرد.
توکن های بیت کوین بر بستر اتریوم به نفع کدام بلاک چین هستند؟
پاسخ دادن به این سوال کار نسبتا دشواری است و بهتر است از هر دو طرف به قضیه نگاه کنیم.
این توکنها چه نفعی برای برای بیت کوین دارند؟ توکنهای BTC بدون شک کاربردهای بیت کوین را افزایش خواهند داد. مزایای دیگر نیز همان طور که در بالا اشاره شد شامل تعویض پذیری، بهبود حریم خصوصی و کاهش هزینه تراکنشها میشوند. با اجرایی شدن اتریوم 2 – Ethereum 2.0 انتظار میرود تراکنشهای بلاک چین اتریوم سریعتر و ارزانتر باشند. بنابراین، ارسال و دریافت توکن بیت کوین بر بستر اتریوم نیز سریعتر و ارزانتر خواهد بود.
افراد مخالف به خطراتی که دارندگان توکنهای بیت کوین را تهدید میکند، اشاره میکنند. چون با توکن سازی BTC یکی از مهمترین مزایای آن، یعنی امنیت بلاک چین بیت کوین هم کنار گذاشته میشود. برای مثال اگر توکنهای بیت کوین به علت وجود باگ در یک قرارداد هوشمند از دست بروند یا دزیده شوند، چه اتفاقی خواهد افتاد؟ در چنین حالتی هیچ راهی برای آزاد سازی بیت کوینهای قفل شده وجود ندارد و داراییها برای همیشه از دست خواهند رفت.
مسئله بعدی مربوط به کارمزد تراکنشهاست. عدهای عقیده دارند که اگر تعداد زیادی از کاربران BTC تراکنشهایشان را با توکنهای بیت کوین در بلاک چین اتریوم انجام دهند، هزینه تراکنشها در بلاک چین بیت کوین نیز کاهش خواهد یافت. شبکه بیت کوین در آینده بسیار دور قرار است توسط تنها کارمزد تراکنشها حمایت شود و اگر بیشتر این کارمزدها به اکوسیستم اتریوم تزریق شوند، امنیت کلی شبکه ممکن است به خطر بیافتد. البته این موضوع در حال حاضر اولویت چندانی ندارد، چرا که قرار است در آیندهی بسیار دور اجرایی شود.
اما توکنهای BTC چه نفعی برای اتریوم دارند؟ اگر اتریوم بتواند مقدار قابل توجهی از ارزش بیت کوین را به بلاک چین خود بیاورد، به عنوان یک شبکه پرکاربرد جهانی برای انتقال دارایی شناخته خواهد شد. بر اساس مطالعهای که توسط وبسایت «اتراسکن» (Etherscan) منتشر شده، بخش قابل توجهی از ۱۵ هزار بیت کوینی که برایشان توکن ساخته شده، در اکوسیستم دیفای اتریوم در حالت قفل شده قرار دارند.
صدور توکنهای BTC میتواند کارایی دیفای در اتریوم را افزایش دهد؛ چون امکان ایجاد سرویس مالی غیرمتمرکز بر اساس توکنهای بیت کوین فراهم میشود. سرویسهایی مثل صرافیهای غیرمتمرکز، پلتفرمهای وام دهی و استخرهای لیکوئیدیتی، ییلد فارمینگ و هر چیز دیگری که به شکل دیفای وجود دارد، را میتوان با BTC عرضه کرد. علاوه بر این، موفقیت توکنهای بیت کوین میتوانند سایر داراییها را به آمدن روی شبکه اتریوم ترغیب کند.
بیشتر پروژههایی که به آنها اشاره کردیم در اولین مراحل توسعه خود قرار دارند و در آینده میتوانند خیلی بهتر باشند. بدون شک نوآوریهای جدید و هیجان انگیزی در راه است.
سخن پایانی
در این مقاله در مورد توکن بیت کوین و انواع آن صحبت کردیم. هدف اصلی از ساخت توکن ERC20 از BTC، افزایش کارایی این ارز دیجیتال است.
اگر اتریوم بتواند بخش قابل توجهی از تراکنشهای بیت کوین را به بلاک چین خود بیاورد، آیندهای متفاوت برای این دو رمز ارز رقم خواهد خورد. اما آیا احتمال برتری ارزش بازار اتریوم نسبت به بیت کوین واقع گرایانه است؟ در آینده چه تعداد از بیت کوینها در تراکنشهای اتریومی استفاده خواهند شد؟ همه چیز در آینده مشخص میشود. در هر صورت ایجاد یک پل ارتباطی بین این دو شبکه رمز ارزی بزرگ میتواند برای صعنت معامله و خرید و فروش ارز دیجیتال مفید باشد.
منبع : academy.binance
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.