با داغ شدن اخبار بیت کوین، اتریوم و دیگر ارزهای رمزپایه، سرمایهگذاران زیادی به این بازار جذب شدهاند؛ به همین دلیل دانستن اصطلاحاتی همچون عرضه اولیه سکه یا ICO برای هرکسی که قصد دارد به این بازار وارد شود، الزامی است.
عرضه اولیه سکه (ICO) چیست؟
ICO مخفف عبارت (Initial Coin Offering) به معنی عرضه اولیه سکه است. این عبارت در واقع همان سرمایه گذاری جمعی (Crowdfunding) است که در سیستم مالی سنتی وجود دارد. در سرمایه گذاری جمعی عدهی زیادی از افراد مقادیر کمی روی یک طرح یا پروژه سرمایهگذاری میکنند. به این صورت که ابتدا کارآفرین ایده خود را در یک وبسایت معرفی میکند؛ سپس به وسیله یک پلتفرم افرادی که تمایل به سرمایهگذاری روی این ایده دارند، مبالغ دلخواه خود را روی آن سرمایهگذاری میکند تا سرمایه اولیه برای راهاندازی ایده جمعآوری شود.
اما در ICOها معمولا یک استارتاپ (عموما یک ارز رمزپایه جدید) برای تامین مالی خود اقدام به فروش اولیه سکههای خود در قبال بیت کوین یا اتریوم میکند. از سال ۲۰۱۳ معمولا ICOها برای تامین مالی عرضه سکههای جدید صورت گرفته است. اگر تقاضا برای سکههای اولیه وجود داشته باشد، به راحتی میتواند با ارزهای رمزپایه مبادله شود و هزینه لازم برای عرضه آن جمعآوری شود. گفتنی است نه فقط برای استارتاپها در زمینه ارزهای رمزپایه، بلکه در زمینه فناوری و سلامت هم از تامین مالی به روش عرضه اولیه سکه استفاده میشود.
در سال ۲۰۱۳ بیش از ۵/۱ میلیارد دلار از این طریق تامین مالی صورت گرفت؛ این رقم در سال ۲۰۱۴ به ۱۶ میلیارد دلار و در سال ۲۰۱۵ به بیش از ۳۴ میلیارد دلار رسید. این تامین مالی در سال ۲۰۱۶ رشد شگفتانگیزی داشت و در حالی که در ماه آوریل کمتر از ۱۰۰ میلیون دلار از طریق ICOها تامین مالی صورت گرفت. در ماه می این رقم بیش از دو برابر شد و به ۲۵۰ میلیون دلار رسید. در ماه ژوئن هم به رشد خود ادامه داد و از ۵۰۰ میلیون دلار عبور کرد و طبق گفته گلدمن ساکس برای اولین بار از تامین مالی به روش سنتی سرمایهگذاری مشترک (Venture Capital) هم فراتر رفت. میزان تامین مالی به روش سرمایهگذاری مشترک در ماه ژوئن تنها ۳۳۰ میلیون دلار برآورد شده است.
با موفقیت عرضه اولیه سکه یا همان ICO، اتریوم استفاده از این روش برای تولید و عرضه پروژههای جدید در زمینه ارزهای رمزپایه مرسوم شد و یک انقلاب، نه تنها در زمینه ارزهای مجازی بلکه در کل سیستم مالی به وجود آمد.
تاریخچه مختصری از عرضه اولیه سکه (ICO)
اولین ارز رمزپایهای که به وسیله ICO عرضه شد، ریپل (Ripple) است. در اوایل سال ۲۰۱۳ توسعهدهندگان ریپل، ۱۰۰ میلیون توکنهای اولیه XRP (نشان اختصاری سکههای ریپل) را ایجاد کردند و توانستند با فروش آن، هزینه لازم برای توسعه پلتفرم ریپل را تامین کنند.
بعد از ریپل، مسترکوین (Mastercoin) هم تصمیم گرفت یک لایه روی پلتفرم بیت کوین برای اجرای قراردادهای هوشمند (Smart Contracts) ایجاد کند و تراکنشهای بیت کوین را به وسیله توکن انجام دهد. توسعه دهنده مسترکوین توانست چند میلیون توکن مسترکوین را در با بیت کوین مبادله کند و در حدود ۱ میلیون دلار به دست بیاورد.
چندین ارز رمزپایه دیگر مانند Lisk هم در اوایل سال ۲۰۱۶ توانستند سکههای خود را عرضه کنند. اما همچنان موفقترین نمونه در عرضه سکههای اولیه به اتریوم اختصاص دارد. اتریوم در اواسط سال ۲۰۱۴ هر سکه اتریوم (ETH) را با ارزش ۰.۰۰۰۵ بیت کوین فروخت و ۲۰ میلیون دلار سرمایه اولیه جمعآوری کرد و به یکی از بزرگترین سرمایهگذاریهای جمعی تبدیل شد.
سود و زیان عرضه اولیه سکه
بسیاری از ICOها انتخاب مناسبی برای سرمایهگذارها هستند؛ برای مثال اتریوم که با قیمت ۰.۰۰۰۵ بیت کوین فروخته شده بود، اکنون ۰.۰۵ بیت کوین یعنی سود ۱۰.۰۰۰ درصدی ارزش دارد. همچنین توکن Augur هم که با ارزش ۰.۰۰۵ عرضه شده بود، اکنون با ۰.۰۱ بیت کوین مبادله میشود. به طور کلی به دست آوردن سود ۱۰۰ تا ۵۰۰ درصدی، یک موفقیت برای ICOها محسوب میشود.
اما در طرف دیگر ICOهای زیادی وجود دارند که با شکست مواجه میشوند. ارز رمزپایه ای مانند Lisk یا Omni نتوانستند ارزش قابل قبولی در مقابل بیت کوین به دست بیاورند.
ICOهای سال ۲۰۱۷
در سال ۲۰۱۷ نزدیک به ۹۲ استارتاپ ICO معرفی شد که نزدیک به ۱/۲۵ میلیارد دلار تامین مالی صورت گرفت. چندین کمپانی هم توانستند به همین روش، هزینه اولیه خود را تامین کنند.
استارتاپ Tezos که در زمینه ایجاد بلاک چین فعالیت میکند، به تنهایی توانست بیش از ۲۳۰ میلیون دلار از این طریق به دست بیاورد. کمپانی دیگری به نام Bancor هم نزدیک به ۱۵۳ میلیون دلار از طریق عرضه اولیه سکه به دست آورد.
هرچند که ICOها به دلیل امکان پولشویی و فعالیتهای غیر قانونی همواره مورد انتقاد نهادهای حقوقی و تنظیم کننده مقررات مالی هستند، اما به دلیل سهولت و امکان تامین مالی با مبالغ بالا در مدت زمان کم، در بین استارتاپها و کمپانیهای جدید محبوب شدهاند و کارشناسان مالی از آن به عنوان یک بیزینس مدل جدید که ترکیبی از تامین مالی و سرمایهگذاری روی سهام و ارز است، یاد میکنند.
منبع: پیمنت24
با سلام.
ممنون از مقاله خوبتون.
بنده یک استارتاپ جهانی دارم و سرویس بین المللی ارائه می کنم و نیاز به جذب سرمایه گذار خارجی دارم.
چطوری می تونم از طریق ico برای خودم این توکن های سایتم رو بفروشم؟
در کدوم سایت باید ثبت نام کنم و کاربران من رو چطور پیدا می کنند؟
با تشکر از توجه جنابعالی
شما در این خصوص مباحث مربوط به برندینگ، دیجیتال مارکتینگ، کانتنت مارکتینگ و همچنین بصورت جدی کمپین های تبلیغاتی مثل رپورتاژ خبری در سایت های شناخته شده ای مانند کوین تلگراف، کوین دسک، کوین چکاپ، کوین مارکت کپ رو عملیاتی کنید. موفق باشید
در زمینه مارکتینگ داریم تلاش میکنیم ولی خیلی هزینه بر هست. یکی از دلایل نیاز به سرمایه همین سرمایه گذاری بر روی تبلیغات هستش.
فکر می کنم سایت هایی که نام بردید، از ما پول درخواست می کنه. درسته؟ یا اینکه رایگان در سایت قرار می ده؟